Emőke
-4 °C
9 °C

Nem rettenti el a fagyoskodókat a drágább távfűtés

2003.10.08. 09:06
A mintegy 240 ezer fővárosi távfűtéses lakás közel felében már elindította szolgáltatását a Budapesti Távhőszolgáltató Rt. (Főtáv), mivel nagyjából ennyien kötöttek szerződést azzal a feltétellel, hogy ha 12 fok alá süllyed a hőmérséklet, akkor a cég bekapcsolja náluk a fűtést.
A fennmaradó lakásoknál 10 fok a határ, de itt is kérhető egyedi megrendelés a Főtávtól, amelyet négy órán belül teljesítenek. A társaság tájékoztatása szerint a beérkező megrendelésekkel tegnap estére már 140-150 ezer lakásban lehet fűtés. A Főtáv két év után, ez év októberében emelte árait 9,1 százalékkal, de emellett - mivel alapvetően földgázból állítják elő a hőt - jár a földgázellátásról szóló törvény egyik rendelkezése alapján a 6 százalékos kompenzáció is.

Pécsett csak 2,5 százalékkal emelnek

Mivel már minden ház átállt az egyedi mérésre, ezért mostanra megszűnt a fűtési idény fogalma, az egyetlen kötelezettség, aminek meg kell felelni, hogy szeptember elsejére a rendszernek rendelkezésre kell állnia - mondták a Napi Gazdaságnak a Főtávnál. Folyamatosan érkeznek a pótfűtés elindítására a megrendelések a Pécsi Távfűtő (Pétáv) Kft-hez, a társaság a hideg időre való tekintettel ugyanis október negyedikével üzemképes állapotba hozta a hőközpontokat és a hőfogadókat. Eddig a pécsiek harmada kérte a távhőszolgáltatást, amelyet a Pétáv akkor indít be, ha egyrészt megállapodása van a lakóházzal, másrészt, ha két egymást követő napon az átlaghőmérséklet 12 fok körül alakul. A Pétáv árszabályozása szerint minden év július elején állapítják meg az árakat egy évre előre, idén 2,5 százalékos emelésről döntöttek, ami alapjaiban csekély, viszont nem jár hozzá kompenzáció, ugyanis Pécsett egyelőre még szenes alapú tüzelőrendszer állítja elő a távhőt.

Debrecenben közel hét százalékos emelés

Hasonló a helyzet Debrecenben is, itt viszont már szeptember 15-től meg lehetett rendelni a távhőszolgáltatást - mondták lapunknak a Debreceni Hőszolgáltató Rt.-nél. A város 31 ezer távfűtéses lakásából eddig mintegy 5,7 ezerben rendelték meg a fűtést, ám itt is folyamatosan érkeznek az igények, s így számításaik szerint az is előfordulhat, hogy ma már a debreceni lakások felében beindul a távhőszolgáltatás. A szolgáltató egyébként a Debreceni Erőmű Kft.-től kapja a földgázból és tüzelőolajból előállított hőt, így a lakosoknak jár kompenzáció. A debreceni távfűtő szintén nyáron növelte árait, itt 6,9 százalékos volt az emelés mértéke.