Valér
4 °C
8 °C

Olcsóbb a fűtés az enyhe tél miatt

2005.01.04. 08:02
A Napi Gazdaság által megkérdezett távhőcégek még nem tudják, hogy mekkora áremelésre lesz szükség a januári gázáremelésnél. A viszonylag enyhe tél azonban egyelőre a fogyasztóknak kedvez.
Legkorábban tavasszal változik Budapesten a távhő ára, amennyiben a tulajdonos fővárosi önkormányzat elfogadja a Főtáv Rt. majdani áremelési beadványát - közölték a Napi Gazdasággal a társaságnál. A lehetséges áremelés mértékét azonban egyelőre nem tudni, mivel az erőművek is csak a napokban kapták meg a gázáremelésről szóló rendeletet. A gázár egyébiránt a felét teszi ki a Főtáv költségeinek, és a fűtővíz 30 százalékát állítják elő saját kazánjaikban.

Októbertől mostanáig az átlagos hőmérséklet a fővárosban körülbelül egy fokkal volt magasabb az elmúlt évek átlagánál, ez lakásonként mintegy 2-2,5 ezer forintos megtakarítást eredményezett. A Főtáv szakértői szerint a szokásoshoz képest legmelegebb időszak az október volt, így a megtakarítások ekkor voltak a legnagyobbak. Érdekesség azonban, hogy a januárból eltelt néhány nap alatt is az átlaghőmérséklet 4 fokkal volt magasabb a megszokottnál, és egyfoknyi többlet akár 5 százalékos energiamegtakarítást is eredményezhet. A fővárosban az árak az alapdíjból és a hődíjból állnak össze, előbbi fix ár, utóbbit pedig a tényleges fűtés után fizetik a lakók.

A Debreceni Hőszolgáltató (DH) Rt.-nél a távfűtési díjak emelésének időpontja már tudott, ez február elseje, ám az áremelés mértéke még itt is bizonytalan. A DH a lakossági áremelés mértékét 5 százalék körülire teszi, míg a nem lakossági fogyasztókról csak annyit lehet tudni, hogy számukra a gázáremelés alatti, azaz 12 százaléknál kisebb mértékű emelést tervez a cég. A mintegy 31 ezer debreceni fogyasztónak a társaság az év végi leolvasáskor 15,8 millió forintot ír jóvá januári számláikon az október és december közötti enyhe idő miatt. Pécsett egyelőre még nem tudni, hogy lesz-e változás a távfűtések árában, s ha igen, mikor. A Pétáv általában július elején változtatja meg az árait, ám ha szükséges, akkor az időpont előbbre hozható. A baranyai megyeszékhelyen a viszonylag enyhe tél miatt mintegy 6 százalékos megtakarítást könyvelhettek el a fogyasztók, akiknek szerződéstől függően vagy jóváírják a többletet, vagy az idény végén visszafizetik azt.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft