Edina
-12 °C
-3 °C

Indul a fűtési szezon

2006.10.13. 10:05
Eredetileg október 15-én indult volna az általános fűtési szezon, de mivel egyre hidegebbek az éjszakák, 15. pedig vasárnapra esik, ezért a Főtáv úgy döntött, ma elvégzi a fűtésbeállításokat. Ha a lakók még nem akarnak fűteni, kérhetik a leállítást.

Mivel egyre hidegebbek az esték és az éjszakák, a Főtáv ma megindítja a főváros 240 ezer lakásában a fűtést. Ezt eredetileg október 15-re tervezték. A fűtésbeállítás elvégzésével az esti órákra minden épület - amelynek a fűtési rendszere erre alkalmas - fűthető lesz, tájékoztatta az Indexet a Főtáv.

Szeptember elején döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés, hogy 8,4 százalékkal emelkedik a távhődíj Budapesten. Az áremelést a gáz és az erőművi hőárak drágulásával magyarázták. A díjemelés hatására egy átlagos, 52 négyzetméteres, 135 légköbméteres lakás eddigi 121 ezer forintos éves - áfa nélküli - távhőköltsége 131 ezer forintra, mintegy 10 ezer forinttal emelkedik.

A fűtés szabályozása hőközpontonként (épületenként) az időjárásnak megfelelően automatikusan történik, ami azt jelenti, hogy a fűtésszabályozó készülék érzékelői a nappali felmelegedésre reagálva erősen csökkentik, illetve kizárják az épület fűtését, majd az erős lehűléseknél beindítják azt.

A fűtésre fordított hő elszámolása az épület hőfogyasztásának mérésével történik, azaz nem beszélhetünk indokolatlan kiadásról, pazarlásról - közölte a Főtáv szóvivője. Ilyen időjárás mellett egy átlagos lakás fűtés miatti többletköltsége napi 80-160 forint között alakulhat.

Amennyiben egy-egy hőközponthoz tartozó lakóközösség (épület) ennek ellenére nem kérné a fűtésszolgáltatást, úgy képviselőjén keresztül a Főtáv szakemberének akár a helyszínen átadott 2-3 soros írásos lemondással kikapcsoltathatja azt.