Viola
-5 °C
-2 °C

A fűtésköltség nulla, de nem lesz hideg

2007.10.16. 15:52
Tavasszal kezdik meg az elsõ fûtésköltség nélküli irodaház építését. Az épületben nem lesz fûtõtest, melegvíz- és elektromosenergia-igényét nagyrészt a több száz napkollektor elégíti majd ki. Az új irodaház takarékosan bánik majd a természeti erõforrásokkal, így a vízzel is.

Fótligeten épülhet meg Magyarország elsõ nulla fûtésköltségû iroda épülete. A rendkívül energiatakarékos, fûtését tekintve a széndioxid-kibocsátástól mentes irodaház a magyar Bauland Kft. és a világ legnagyobb vegyipari cége, a BASF hazai leányvállalatának közös projektjeként valósul meg.

Az elsõ fûtõtest nélküli irodaház alapkõletétele 2008 tavaszán lesz, az év végén pedig már birtokba is vehetik a bérlõk. Hatékony hõszigetelésének, szerkezeti koncepciójának, energiahatékonyságának, alacsony széndioxid kibocsátásának köszönhetõen ez az irodaház lesz az elsõ minõsített passzív irodaház Magyarországon. Megújuló energiaforrások alkalmazásával, az árnyékolást is szolgáló több száz integrált napelem segítségével az épület a zéró széndioxid-kibocsátás követelményét is megcélozza.

A kétszintes irodaház hasznos alapterülete emeletenként 400 négyzetméter.

Az építészeti alapkoncepció a minimálisra csökkentett közlekedõkkel, a rugalmasan alakítható belsõ térrel, az összefogott gépészeti és közlekedõ maggal gazdaságos építést és üzemeltetést kívánt létrehozni. A földszinten üzletek és vendéglátó egységek, kiszolgáló raktárak kapnának helyet, az emeleten pedig szolgáltató irodák sora és bankfiók mûködne. Az emeleten északra tájolt irodák is találhatók.

Az egyszerû, alacsony hajlásszögû, félnyeregtetõs fedés, a hõhídmentes extrém hõszigetelésû szerkezeti koncepció minimálisra csökkenti a fûtési igényt. A nyári felmelegedés ellen tudatosan megtervezett árnyékolási rendszerekkel, keleti és nyugati irányban állítható külsõ lamellás árnyékolóval, zöld homlokzattal, déli irányból napelemernyõvel védekeznek a tervezõk, kizárva a nyári direkt napsugárzást és ezzel a túlmelegedést.

A több száz árnyékoló integrált napelem és napkollektor jelentõs mértékben fedezi az épület elektromos energia- és melegvíz-igényét. A hõszivattyúval kombinált hõvisszanyerõ rendszert alkalmazó gépi szellõzés télen-nyáron segít gazdaságosan fenntartani a kedvezõ belsõ klímát, a szûrt, tisztított, elõmelegített, illetve elõhûtött friss levegõ segítségével.

Az új irodaház-koncepció takarékosan bánik a természeti erõforrásokkal, így a vízzel is, víztakarékos berendezési tárgyakat és készülékeket üzemeltetnek majd benne, többek között esõvízgyûjtõ és szürkevíz-hasznosító rendszert. A természetes megvilágítás maximális kihasználása is szerepelt a célok között, a mesterséges világítást alacsony energiafelhasználású kompaktfénycsöves és LED világítótesttel kívánják megoldani, valamennyi alkalmazott elektromos készülék energiatakarékos.

Az irodaépület intelligens mérõi rögzítik az energiafogyasztást, a veszteségek és pazarlás beazonosításával segítik majd a jövõbeli bérlõket a környezettudatos használatban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!