Ágnes
-1 °C
2 °C

Az elhibázott adócsökkentés miatt drágítanak a fuvarozók

2005.09.13. 09:04
A személy- vagy teherszállítással foglalkozó cégek közül egyedül a BKV értékelte pozitívan az októberre tervezett áfacsökkentést, amely a kormány szerint 10 forinttal mérsékelheti az üzemanyagárakat. A vállalatoknak a jövedéki adó lefaragása jelentene igazi könnyebbséget. A forgalmi adót ugyanis a szállítmányozók visszaigényelhetik, így számukra mindegy, mekkora annak kulcsa.
Nem hoz a taxistarifákban csökkenést az előrehozott áfacsökkentés - mondta Pribék Csaba, a Magyar Citytaxisok Országos Szövetségének (Macitosz) elnöke. Ennek oka szerinte többek között az, hogy az üzemanyagárak emelkedése sem jelent meg a viteldíjaikban korábban. Az üzemanyagárak adóváltozás miatti csökkenése azonban megakadályozhat egy újabb tarifanövekedést. Mindent összevetve valójában felfelé kellene kerekíteni a viteldíjakat, mert ebben az évben az üzemanyagárak emelkedése többszöröse volt a tarifaemelkedésnek - tette hozzá Polinger Sándor, a szövetség volt elnöke.

Annak ellenére, hogy a tarifa tartalmazza az áfát, a taxisoknak - bár ők ezt többször kérték - nincs módjuk áfa-visszaigénylésre. Azt, hogy az üzemanyag ára mennyire befolyásolja a viteldíj nagyságát vagy leegyszerűsítve a kérdést: mekkora részét teszi ki a tarifának, nehéz kiszámolni, hiszen a viteldíjból egyéb költségeket is fedezni kell, és a taxisnak is meg kell élnie - mondta Pribék.

Hozzávetőleges adatokból azonban úgy lehet kalkulálni, hogy egy taxigépkocsi-vezető egy nap átlagban 180-200 kilométert fuvaroz és 3 naponta 14-15 ezer forintért tankol a benzinkútnál, a viteldíj pedig 1 kilométeren átlagosan 180 forint. Ezeket az adatokat alapul véve az üzemanyag ára a viteldíj mintegy 12-15 százalékát teszi ki kilométerenként.

A teherfuvarozók emelik tarifáikat

Nem hoz változást a teherfuvarozó szakmának az üzemanyag áfatartalmának várható csökkentése, mivel a vállalkozók visszaigényelhetik a gázolaj után befizetett forgalmi adót. Az 5 százalékos áfacsökkentés előrehozása legfeljebb mérsékli a vállalkozók előfinanszírozási kötelezettségét - mondta lapunknak Dittel Gábor, a NIT Hungary főtitkára.

Mivel az egyik legfontosabb lépésnek a jövedéki adó csökkentését tartanák, azt viszont a nettó üzemanyagár határozza meg, a kormány jelenlegi lépése nem javítja a szakma versenyképességét. Galambos István, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének társelnöke hozzátette, hogy ennek ellensúlyozására a szakmában már megkezdődött a fuvarozási díj 15-20 százalékos emelése, de szélesebb körű elterjedése csak október 1-jétől várható.

A Volánbusz több mint félmilliárdot bukott

A kormány áfacsökkentésre vonatkozó terve a Volán-társaságokat nem érinti, mivel az üzemanyag áfáját visszaigényelhetik, így annak mértéke a gazdálkodásra nincs befolyással - mondta lapunknak a Volánbusz Rt. illetékese. A Volánbusz Rt. számára a gázolajár rohamos növekedése jelentős, több mint félmilliárdos többletköltséget okoz - a mai adatok ismeretében.

A múlt évhez képest a júliusi ár közel 20 százalékkal, a jelenlegi pedig közel 22 százalékkal magasabb. A Volánbusz folyamatosan takarékos gazdálkodásra kényszerül, a gázolajár növekedéséből származó többletköltségek fedezetére nem rendelkezik tartalékokkal. A volános szakma már korábban is indokoltnak tartott egy évközi áremelést, az üzemanyagár drasztikus emelkedése ennek indokoltságát szerintük csak erősíti. Az illetékes tárcák eddig nem léptek.

A BKV kedvezményt kap

A Budapesti Közlekedési (BKV) Rt. reméli, hogy a következő üzemanyag-beszerzési pályázaton már meg fog jelenni a nagykereskedelmi árban az áfa mérséklése - mondták a közlekedési társaságnál.

A BKV Rt. 2005. január 20-án 4 éves keretszerződést kötött a Mol Rt.-vel és az OMV Hungária Kft.-vel. Ennek értelmében félévente versenyeztetési eljárás keretében választják ki a két cég közül a következő fél évre szállítót, s a fél év alatt az adott cégtől fix áron vásárolhat a társaság üzemanyagot. A féléves ár azt jelenti, hogy a mindenkor érvényes nagykereskedelmi árból kedvezményt kap a BKV Rt. (jelenleg 2,53 százalékot) fél éven keresztül. 2005. július 20. és 2006. január 20. között a Mol Rt. szállít üzemanyagot a BKV-nak.