Emőke
4 °C
20 °C

Élet-halálharc jöhet a fuvarpiacon

2008.12.10. 07:31
Különbözően értékelik a fuvarvállalkozók az utóbbi hónapokban kialakult recessziós helyzetet. Abban egyetértenek, hogy a visszaesés nagyban függ a szállítmányozók megrendelői körétől.

A logisztikai cégek és a fuvarvállalkozók számára is beköszöntött a zimankó - ugyanakkor a válság okozta forgalomkiesés árnyaltabban érvényesül. Nem a teljes ágazat forgalma esett vissza. A nagyobb, nemzetközi szállításokat is bonyolító vállalkozások számára húszszázalékos visszaesést hozott az elmúlt két hónap - mondta Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke.

A megrendelések radikális csökkenése a fuvarközvetítő vállalkozásokat érinti a legérzékenyebben. Esetükben a kieső megrendelések nyomán radikálisan visszaesett a közvetítői díjakból befolyó bevétel, így várhatóan sokuk tönkremegy, viszont az olyan kiskereskedelmi árufuvarozók, mint például az élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozások, egyelőre még nem érzik a visszaesést - véli Doór, aki e cégeknél január második felére várja az "érvágást".

Más véleményen van Fülöp Zsolt, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) elnöke, aki szerint a nemzetközi fuvarozás kevésbé érintett terület volt decemberig, ám hamarosan ott is jelentős visszaesést vár. A recesszió bő tízszázalékos forgalomkiesést hozott - mondta Fülöp. Azok a vállalkozások járnak a legrosszabbul, amelyek valamely specifikus, válsággal terhelt területre szállítanak - így az elektronikai vagy az autóipari vállalatoknak. Esetükben akár ötvenszázalékos visszaesés is elképzelhető.

Ráadásul abban mindkét szakember véleménye egyezik, hogy az ágazaton belüli profilváltást tekintve nagyon kicsi a vállalkozások mozgástere, így a logisztikai vállalkozások kiszolgáltatottá váltak.

Összességében az jöhet ki jól a helyzetből, aki már a válságot megelőzően diverzifikálta saját érdekeltségeit és nemcsak fuvarozással, hanem raktározással, szállítmányozással is foglalkozik. A következő hat hónap mindent eldönt, mert csak a legerősebb vállalkozások fogják túlélni - jósolja az MLSZKSZ elnöke. A következő időszak pozitív változást is hozhat. A lélektani fordulópontot Doór tavasz elejére várja. Optimista vélemények szerint ugyanis akkorra már az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is érezhetőek lesznek a piacélénkítő lépések hatásai.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!