Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Nem kap gázt a fűzfői erőmű

2008.04.16. 19:42
A távhőszezon végét bevárta az E.On, csütörtök délután azonban lekapcsolta a gázellátásról az évek alatt több száz millió forintos tartozást felhalmozó Fűzfői Erőmű Kft.-t. Az erőmű áramot továbbra is kap, mert annak azonnali lekapcsolása a város vízellátását fenyegetné. Az erőmű tulajdonosai saját maguk ellen kértek felszámolást. A gáz elzárása most közvetlenül a bezárni kényszerülő uszodát, illetve egy melegvíz nélkül maradó 150 fős fiúkollégiumot érint.

Évek alatt több száz millió forint tartozást halmozott fel a neki áramot és gázt szolgáltató E.On felé a Fűzfői Erőmű Kft. Az E.On csütörtökön egy órakor kikapcsolta a környéken távhőt és áramot is szolgáltató céget a gázellátásból, az áramot egyelőre nem zárták el.

"Az igénybevett, de meg nem fizetett szolgáltatás miatt az E.On több alkalommal élt fizetési felszólítással a társaság felé, illetve hónapokon keresztül személyes tárgyalások útján is kereste a megoldást annak érdekében, hogy ne kelljen leállítania a szolgáltatást. Már 2006-ban is hasonló helyzet állt fent, de akkor a Fűzfői Erőmű az időszaki kikapcsolást követően megtalálta a megoldást a tartozás rendezésére" – áll az E.On az Indexhez eljutatatott válaszában.

Az energiamulti döntésében fontos szerepet játszott: a Fűzfői Erőmű önmaga ellen felszámolási eljárást kezdeményezett. Ezzel, az április 4-én hozott döntéssel a cég a helyi önkormányzatot is meglepte: mint Majorné Kiss Zsuzsanna polgármester az Indexnek elmondta, az erőmű adósságáról korábban is tudtak, ám a cég vezetése minden alkalommal megnyugtatta az önkormányzatot.

Úszó lehetőségek

Az E.On a Magyar Olimpiai Bizottság kiemelt támogatója. A cég így felemás helyzetbe került, hiszen üzletileg kényszerű döntése érinti a májustól elvileg a most bezárni kényszerülő Balaton uszodában felkészülő úszóválogatottat. A cég jelenleg keresi annak lehetőségét, hogy az uszoda ellátását az erőműtől függetlenül biztosítani tudja-e, ugyanakkor felveszik a kapcsolatot a MOB-bal is.

A távhőszezon hivatalosan április 15-én, azaz tegnap ért véget. Nyilvánvaló, hogy az E.On megvárta ezt az időpontot, a gáz lekapcsolása azonban így is okoz fennakadást. Egyrészt amennyiben három napig 15 fok alatt maradna a hőmérséklet, elvileg visszakellene kapcsolni a nyolcszáz, Fűzfő gyártelepi részén fekvő lakást. Másfelől az erőmű szolgáltat melegvizet egy így mostantól azt nélkülözni kényszerülő, 150 fős fiúkollégiumnak, valamint ugyancsak az erőmű látja el a szükséges gőzzel az így bezárni kényszerülő Balaton Uszodát. A létesítmény ad helyet májustól az olimpiai csapat felkészülésének is.

Ha az erőmű a saját felszámolását kezdeményezi, nyilván nem célja, hogy szolgáltasson – mondta az Indexnek Majorné Kiss Zsuzsanna polgármester, hangsúlyozva, hogy több lehetséges megoldáson is gondolkodnak. Az áram lekapcsolása azonnal súlyosan érintené az egész települést, tekintve, hogy az erőmű látja el árammal azokat a szivattyúkat, melyek a város vízellátását és szennyvízelvezetését biztosítják. Mint a polgármester fogalmazott, bíznak az erőmű tisztességében és felelősségében, hogy ilyen helyzet nem állhat elő. Ugyanakkor keresik az alternatív megoldásokat is.

Utóbbiak között nyilván szerepel, hogy új befektetőt találjanak az erőműbe. A kialakult helyzetről a polgármester úgy fogalmazott, nem tiszte arról beszélni, hibázott-e és miben az erőmű vezetése, tulajdonosa. Ugyanakkor érzékeltette: miközben tény, hogy az erőművet korábban lényegesen nagyobb fogyasztói körre tervezték, és az elmúlt években több nagyfogyasztó vállalat is csődbe ment a környéken, az erőmű üzletpolitikája nem alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez.

Az új befektető keresése mellett a másik lehetőség az érintett nyolcszáz lakás, a gyártelepi tömbházak a távhőrendszerről való leválasztásának megoldása. Az áram vonatkozásában a polgármester azt mondta: kapcsolatban állnak az E.On-nal. Amennyiben az erőmű egyik alfogyasztója ellátási problémába ütközik, az E.On kötelessége ellátni azt, és a cég mindent meg is tesz azért, hogy ennek lehetőségét mielőbb megteremtsék.

Mégis kinek az erőműve?

Az erőmű tulajdona jelenleg az Eural Trans Gas Kft. A cég vezetője és egyik tulajdonosa Knopp András. A hajdan közgazdaság-tudományi egyetemi filozófiatanár Knopp Aczél György jobbkezeként az MSZMP kb kulturális osztályának helyettes vezetője volt, s a Németh-kormányban a művelődési államtitkár szerepét töltötte be – írta róla 2003-ban a cég alakulása kapcsán a HVG.

Az erőmű építése Balatonfűzfőn 1924-ben kezdődött. A cég honlapjának tanúsága szerint az eredetileg széntüzelésű kazánokat a 70-es években olaj-, majd 1982-ben a máig működő gáztüzelésre állították át. Az erőmű tulajdonosa az évtized elején a Nitrokémia Rt. volt, ám, mint az erőmű honlapján áll, "az egyszemélyes tulajdonos fizetési nehézségei a Fűzfői Erőmű Kft-nek is anyagi gondokat okozott, fizetésképtelenné vált, ezért 2005. január 11-én felszámolási eljárás indult ellene". Az erőmű tulajdonosa 2006 nyarától az Eural Trans Gas Kft.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?