Krisztina
18 °C
24 °C

Pénteken tárgyalnak a közép-európai olajkonszernről

2003.10.28. 10:36
Piotr Czyzewski lengyel kincstárügyi miniszter pénteken Budapesten László Csaba pénzügyminiszterrel a lengyel PKN Orlen és a Mol Rt. részvételével létrehozandó olajkonszern tervéről fog tárgyalni - jelentette a plocki nagyvállalathoz közel álló, nem hivatalos forrásra hivatkozva a PAP lengyel hírügynökség.
A minisztérium sajtóosztálya megerősítette, hogy Czyzewski pénteken Budapestre utazik, de további részletekkel nem szolgált. A PAP hírügynökség néhány napja ugyancsak saját, nem hivatalos értesülése alapján azt írta, hogy a közép-európai olajkonszern létrehozásának terve a PKN Orlen és a Mol Rt. teljes fúzióját irányozza elő egy-másfél éven belül.

Részvénycsere

A terv értelmében a fúzió első szakaszában a két nagyvállalat 10-15 százalékos részvénycserét hajtana végre, a második szakaszban létrehoznának egy vegyes vállalatot, amelyben mindkét cég 50-50 százalékos tulajdonnal rendelkezne, végül a harmadik szakaszban kerülne sor teljes összeolvadásukra.

A PKN Orlenben a lengyel államnak közvetlenül, illetve a Nafta Polska állami vállalaton keresztül mintegy 28 százalékos tulajdonrésze van.

Közép-európai olajkonszern

Tadeusz Soroka, a kincstárügyi minisztérium helyettes vezetője megerősítette Piotr Czyzewski tárcavezető október eleji nyilatkozatát, amely szerint a lengyel kincstárügyi minisztérium alkalmasint a tervezett közép-európai olajkonszern létrehozása keretében értékesítené a PKN Orlen állami tulajdonban lévő 28 százalékát, de nem cserével, hanem eladással.

Zbigniew Wróbel, az Orlen elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a konszern tagja lehetne a lengyel és a magyar nagyvállalaton kívül az osztrák OMV és a görög Hellenic Petroleum. Leszögezte, hogy a konszern létrehozásának konkrét munkálatait még Lengyelország és Magyarország jövő májusi EU-csatlakozása előtt el kellene kezdeni, mert az uniós jog korlátozza efféle cégszövetségek kialakítását.