Árpád
-2 °C
4 °C

Népszerű a fix törlesztőrészlet

2006.09.21. 08:07
A hitelek fele olyan fix törlesztőrészletű konstrukció lehet hamarosan, amely alkalms a külföldi kamatemelések és az árfolyamváltozások negatív hatásainak kiszűrésére. Több bank még ebben az évben kijön az ilyen hiteltermékkel, amelyet a forint idei mélyrepülésee tehet keresetté.

Hektikus forintárfolyam-mozgások, kedvezőtlen elemzői előrejelzések - a devizahitelt felvevők számára alighanem 2006 jelentette azt az esztendőt, amikor igazán a bőrükön érezték azt a korábbi figyelmeztetést, miszerint árfolyam- és kamatkockázatot is futnak.

Gyengülő forint, emelkedő devizakamatok

A forint árfolyama az idén több mint 10 százalékkal értékelődött le, ráadásul az elemzők az államháztartási hiány és a fizetési mérleg miatt a nemzeti fizetőeszköz további gyengülését prognosztizálják. Emellett emelkedett a nemzetközi kamatkörnyezet is: a svájci jegybanknál az elmúlt héten újabb alapkamat-emelés zajlott le, ráadásul az elemzők szerint ezzel még korántsem ért véget a tendencia.

A hazai fizetőeszköz mélyrepülésével párhuzamosan ugyanakkor nőtt a fix havidíjas hitelek iránt az érdeklődés, s egyre több lízingtársaság palettáján fellelhető már. A konstrukció felépítése szerint a havi törlesztés összege nem változik, azonban a futamidő az árfolyam alakulásának megfelelően nőhet vagy csökkenhet.

Hosszú távra kiszámítható

Az ügyfelek költségvetésében a havi törlesztőrészlet ezáltal egy hosszú távra kiszámítható összeggé válik - emelte ki Révész Tamás, a Budapest Autófinanszírozási Zrt. vezérigazgatója, aki úgy látja, miután az ügyfél állandó inkasszós megbízást tud adni a bankjának, így a termék elterjedését nem feltétlenül egy-egy aktuális forintleértékelés segíti majd. Az új szerződések egyre nagyobb hányada fix havi törlesztésű, bár a fix díjas szerződések nagyobb részét egyelőre az "áttérő" ügyfelek adják; számuk több ezerre tehető, a váltás pedig számukra ingyenes.

A Lombard Lízing Havi Fix termékénél - ahol a futamidő alatt szintén áttérhetnek erre a konstrukcióra a magánszemélyek - kedvező árfolyam- és kamatváltozás esetén a felhalmozott árfolyam- és kamatnyereséget az ügyfél a futamidő végén egy összegben visszakapja.

Az MKB-Euroleasing az év utolsó negyedében lépne színre konstrukciójával, bár mint Pintye János marketingosztály-vezető fogalmazott: egyelőre nem éreznek kiemelkedő érdeklődést a fix havidíjas termék iránt. Ennek ellenére úgy látják, hogy a portfólión belül hosz-szabb távon akár 50 százalékos szeletet is kihasíthat majd a termék. A tervek szerint lehetőséget biztosítanak az ügyfeleknek a váltásra: a futó szerződéseket le lehet zárni, és meg lehet kötni a fix havidíjas konstrukcióban. Ennek díja a megkötéstől eltelt időtől függ, így 18 hónapig a hitelösszeg 4, utána várhatóan 2 százaléka lesz - összegezte az osztályvezető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?