Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Népszerű a fix törlesztőrészlet

2006.09.21. 08:07
A hitelek fele olyan fix törlesztőrészletű konstrukció lehet hamarosan, amely alkalms a külföldi kamatemelések és az árfolyamváltozások negatív hatásainak kiszűrésére. Több bank még ebben az évben kijön az ilyen hiteltermékkel, amelyet a forint idei mélyrepülésee tehet keresetté.

Hektikus forintárfolyam-mozgások, kedvezőtlen elemzői előrejelzések - a devizahitelt felvevők számára alighanem 2006 jelentette azt az esztendőt, amikor igazán a bőrükön érezték azt a korábbi figyelmeztetést, miszerint árfolyam- és kamatkockázatot is futnak.

Gyengülő forint, emelkedő devizakamatok

A forint árfolyama az idén több mint 10 százalékkal értékelődött le, ráadásul az elemzők az államháztartási hiány és a fizetési mérleg miatt a nemzeti fizetőeszköz további gyengülését prognosztizálják. Emellett emelkedett a nemzetközi kamatkörnyezet is: a svájci jegybanknál az elmúlt héten újabb alapkamat-emelés zajlott le, ráadásul az elemzők szerint ezzel még korántsem ért véget a tendencia.

A hazai fizetőeszköz mélyrepülésével párhuzamosan ugyanakkor nőtt a fix havidíjas hitelek iránt az érdeklődés, s egyre több lízingtársaság palettáján fellelhető már. A konstrukció felépítése szerint a havi törlesztés összege nem változik, azonban a futamidő az árfolyam alakulásának megfelelően nőhet vagy csökkenhet.

Hosszú távra kiszámítható

Az ügyfelek költségvetésében a havi törlesztőrészlet ezáltal egy hosszú távra kiszámítható összeggé válik - emelte ki Révész Tamás, a Budapest Autófinanszírozási Zrt. vezérigazgatója, aki úgy látja, miután az ügyfél állandó inkasszós megbízást tud adni a bankjának, így a termék elterjedését nem feltétlenül egy-egy aktuális forintleértékelés segíti majd. Az új szerződések egyre nagyobb hányada fix havi törlesztésű, bár a fix díjas szerződések nagyobb részét egyelőre az "áttérő" ügyfelek adják; számuk több ezerre tehető, a váltás pedig számukra ingyenes.

A Lombard Lízing Havi Fix termékénél - ahol a futamidő alatt szintén áttérhetnek erre a konstrukcióra a magánszemélyek - kedvező árfolyam- és kamatváltozás esetén a felhalmozott árfolyam- és kamatnyereséget az ügyfél a futamidő végén egy összegben visszakapja.

Az MKB-Euroleasing az év utolsó negyedében lépne színre konstrukciójával, bár mint Pintye János marketingosztály-vezető fogalmazott: egyelőre nem éreznek kiemelkedő érdeklődést a fix havidíjas termék iránt. Ennek ellenére úgy látják, hogy a portfólión belül hosz-szabb távon akár 50 százalékos szeletet is kihasíthat majd a termék. A tervek szerint lehetőséget biztosítanak az ügyfeleknek a váltásra: a futó szerződéseket le lehet zárni, és meg lehet kötni a fix havidíjas konstrukcióban. Ennek díja a megkötéstől eltelt időtől függ, így 18 hónapig a hitelösszeg 4, utána várhatóan 2 százaléka lesz - összegezte az osztályvezető.