Benedek
-5 °C
5 °C

Törökkoppány a magyar Dallas?

Világgazdaság
2001.12.21. 09:37
Először akad konkurense a Mol-nak a magyarországi gázmezőkön: az El Paso nevű amerikai cég Somogy megyében lelőhelyet talált, ahol nemsokára meg is kezdi a kitermelést - írja a Világgazdaság.
Bár először 1995-ben szereztek külföldi olajcégek koncessziós kutatási jogot, most történt meg első alkalommal, hogy találtak is valamit. Szanyi Béla, az El Paso Magyarország (EPM) kft. ügyvezetője a Világgazdaságnak megerősítette, hogy a Somogy megyei Törökkoppány közelében új gázmezőre bukkantak, bár annak mérete még nem ismert.

Akár 52 évig fúrhatnak

A koncessziós szerződés értelmében a sikeres kutatást, illetve bányatelek-fektetést követően 35 évig az El Paso folytathat kitermelést a kérdéses kúton, feltéve, ha az ásványvagyon kitart addig, s ez az idő egy alkalommal, legfeljebb 17 évvel meghosszabbítható. Ugyancsak a koncessziós szerződés alapján az EPM Kft. szabadon rendelkezhet a kitermelt földgázzal.

Saját maguk égethetik el

Az amerikaiak eddig 3 milliárd forintot költöttek a kutatásokra. A gázt feltehetőleg a cég érdekeltségébe tartozó dunaújvárosi EMA Power kft. fogja eltüzelni, amihez a társaságnak vezetéket kell építenie. Szakmai körökben elképzelhetőnek tartják, hogy a törökkoppányi mező kiépítésével együtt az EPM Kft. további kutatásokba kezd a sikeren felbuzdulva.