Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Július végén nyílik az új Garay

2007.05.29. 07:50
Már csak az üzlethelyiségek belső kialakítása van hátra a budapesti Garay téren, ahol egy csaknem 70 000 négyzetméteres többfunkciós épülettömböt emelt a régi piac helyén a Pendola Holding Center Kft. Az üzlethelyiségeken kívül 35-250 négyzetméteres lakásokat, illetve szolgáltatóegységeket is létesítettek.

Zsohár Árpád, a Pendola cégcsoport ügyvezetője a Világgazdaságnak elmondta: kisebb csúszással, de végre befejezik a 10,5 milliárd forintos beruházást, amely három évig tartott. Az üzlethelyiségek értékesítése jól halad, az első pinceszinten mindet kiadták, a földszinten 90, az első emeleten 85-90 százalékos a telítettség. Tudatosan irányították a bérlői mixet, a beruházó - az általános hazai gyakorlattól eltérően - maga határozta meg, hogy milyen típusú szolgáltatóegységek és üzletek legyenek jelen.

A lakások kilenctizedét adták el. Érdekes módon a legdrágábbak (150-160 millió forintos tetőtéri, hatalmas teraszos ingatlanok) gyorsan elkeltek, méghozzá magyarok vásárolták meg azokat. A másfél-két szobás lakások a legnépszerűbbek. Bizonyos civilszervezetek vádjaira, miszerint nem lesz zöld felület, azt mondta: "A legjobb válaszunk az, hogy az épület előtt 1670, a felső szinteken 5600 négyzetméternyi zöld felületet építettünk."

Az új Garayn nemcsak újjáélesztették a régi piaci hangulatot, hanem boltokat, üzleteket, szolgáltatóegységeket, zöldteraszos lakásokat, díszkertet, parkolót és játszóteret is építettek. A beruházás méltó és a környék lakóinak is kedvező újragondolása a négy éve bezárt piacnak - mondta Hunvald György polgármester.

A projekt a VII. kerületi önkormányzat, a Pendola cégcsoport, valamint a Garay Zrt. tulajdona, ebben a kerületnek 10 százalékos üzletrésze van. Az önkormányzat az ingatlant vitte be a vállalkozásba, a Pendola pedig a finanszírozásról, a megvalósításról és a hasznosításról gondoskodik. Így jött létre a hamarosan a nagyközönség számára is nyitva álló épületegyüttes, amely a Murányi, a Péterffy Sándor, a Garay és a Cserhát utca által határolt területen fekszik.

Az első szinten helyezkednek el az irodák, az üzletek és az egyik nagy pénzintézet fiókja is, míg a 2-6. szinten 30-75 négyzetméter közötti zöldteraszos lakások épültek, amelyekhez négy külön bejáratú lépcsőházból lehet feljutni, így a lakók zavartalan közlekedése is megoldott. Összesen 26 lift működik, ezeket funkciók szerint osztották el, közülük néhány a 636 személygépkocsi befogadására alkalmas, három pinceszinten elterülő mélygarázsig is lemegy.

Zsohár Árpád kifejtette: nem az volt a cél, hogy luxusüzletközpontot hozzanak létre. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy a piacra kedvező bérleti díjakat kínálva kívánták visszahozni a korábbi árusokat.