Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Még mindig a kislakás a sláger

2003.06.02. 10:16
Az ingatlanpiaci szakemberek szerint a közeljövőben is főleg a kis alapterületű lakásokat keresik majd a vevők. A jelenlegi árakon ugyanis bajosan vásárolhatnak támogatott hitel segítségével nagyobb otthont. Idővel ez komoly problémát lehet, hiszen ha a most otthont teremtő fiatalok családot alapítanának, nem tudnak hová és hogyan elköltözni.
Általánosnak mondható az ingatlanpiaci szakemberek véleménye: a kormány lakáshitel-támogatási rendszerének megváltozása nem okoz komolyabb törést az ingatlanértékesítésben. Bár az elmúlt időszak bizonytalansága két-három héten keresztül visszatartotta az érdeklődőket, immár ismét a régi volumenben kelnek el a lakások - fogalmaztak az angyalföldi Centrál Park projektirodáján.

Az új lakást vásárlók jól járnak a változással

Az új lakások esetében nemhogy szűkülést, inkább a lehetőségek további bővülését jelenti a kiegészítő kamattámogatásos hitelplafon 10-ről 15 millióra történő emelése - mondta el Tóth Melinda. Az Új Otthon Centrum hitelcenter-vezetője szerint ennek következtében az értékesítés további növekedése várható a viszonylag kis alapterületű, 40 négyzetméter körüli lakások építése terén.

Az Új Otthon adatai összecsengenek a GKI felmérésének eredményével, eszerint a befektetési céllal lakást vásárlók aránya 2-5 százalék között mozog, így az ő kiesésük nem jelent majd komoly gondot a kislakások értékesítésében, noha egyes szakértők szerint a befektetési céllal lakást vásárlók, majd azt kiadók előszeretettel vásároltak könnyen kiadható garzonlakásokat.

Sok lesz a kislakás

Már középtávon is gondot okozhat ugyanakkor, hogy az ingatlanberuházók továbbra is a könnyen értékesíthetőnek hitt kis lakások építését helyezik előtérbe - vélekedik ugyanakkor Rácz Beáta, a Biggeorge's International Ingatlantanácsadó Rt. vezető elemzője. Álláspontja szerint a beruházási tervekből úgy látszik, hogy a kis alapterületű lakások kínálati bővülése hamarosan meghaladja majd a kislakások iránti keresletet.

Ha az újonnan épülő lakásokhoz hozzávesszük azokat a korábban elkészült kislakásokat, amelyekből tulajdonosaik - az egészséges életciklusnak megfelelően - akár már rövid távon tovább akarnak lépni, bizonyos területeken igen komoly túlkínálattal lehet majd számolni - vélekedik a szakember.

Támogatott hitellel nehéz nagy lakáshoz jutni

A 15 millió forintra csökkentett maximális hitelplafon ugyanakkor egy másik irányból emelheti majd a kisebb ingatlanok iráni keresletet, ez pedig konzerválhatja ezáltal a szakértők által egészségtelennek mondott lakásméreteket. Ma ugyanis Budán már nagyítóval is nehéz találni 320-350 ezer forint alatti négyzetméteráron értékesített új ingatlant, de immár Pesten, a felkapott kerületekben is rendkívül magasra szöktek az új lakások árai.

Aki a maximális hitelösszeg igénybevétele mellett szeretne négyfős családjának egy 70-80 négyzetméteres lakást vásárolni, felkészülhet arra, hogy álmát csak az ilyen esetben előírt 30-40 százalékos önerőn felüli befizetéssel, avagy további ingatlanfedezet mellett tudja megvalósítani. Szinte bizonyos, hogy a csökkenő hitelplafon miatt a beruházók átgondolják a tervezést és inkább kisebb méretű, ám több helyiségből álló lakásokat terveztetnek majd - vélekedik Nováky Krisztián, a Reax irodavezetője.

Egy másik megoldást vázol Rácz Beáta: véleménye szerint az ilyen dilemma előtt állóknak egy Pest külsőbb kerületeiben épülő új, avagy egy használt lakás vásárlása jelentheti a megoldást. Tóth Melinda saját és partnerbankjaik kimutatásaira hivatkozva mondja azt, hogy a 15 millió feletti hitelt felvevő ügyfeleik aránya mindössze 1,62 százalék volt, így ez a szigorítás sem jelent majd komoly akadályt. Sokat számíthat az is, hogy a kormány a hírek szerint hamarosan tovább növeli majd a szociálpolitikai kedvezmények összegét.

Áremelkedés várható

Áremelkedést és a kis lakások nehezebb eladhatóságát okozhatja ugyanakkor számos egyéb intézkedés. Szalai Katalin, a Palace Ingatlan Tanácsadó Kft. irodavezetője szerint mind több fővárosi kerületben napirendre került a beépítési arányok szigorítása. A szakma most legjobban a közeljövőben kiadandó zuglói szabályzatra vár, amely a beépítési arányok szigorítása mellett például megtiltja, hogy a garázslejáratok az előkertből induljanak.

A külsőbb kerületekben is több beruházó kénytelen drágábban adni a lakásokat, mivel a helyhatóság előírja számukra, hogy minden lakáshoz saját garázsnak vagy udvari parkolónak kell tartoznia - tájékoztat Lakatos Károly. A Piramis 3000 Kft. ügyvezetője szerint ennek kapcsán épp a viszonylag kis alapterületű lakások drágulnak majd leginkább, hiszen csak a soklakásos - döntően a belvárosban vagy az ahhoz közeli területeken épülő, esetenként 6-8 szintes - épületek esetében gazdálkodható ki a garázsberuházás többletköltsége.