Ez a poszt a következő Percről percre része:

Gázválság percről percre

Fontosabb részletek
  • Az orosz Gazprom december 31-én este jelentette be: miután nem tudott megállapodni az ukrán Naftogazzal a 2009-es tarifákról, január 1-jén reggel 8-kor leállítja az ukrajnai gázszállítást.
  • Már január első napjaiban csökkent a gázszállítás egyes európai országokba.
  • Magyarországra január 5-ig még elég gáz érkezett, de a korábbinál kisebb nyomással, aznap a 38 milliós mennyiséget 30 millióra csökkentették.
  • Múlt hét kedden leállt a balkáni, töredékére esett a közép- és nyugat-európai gázszállítás, délután teljesen leállt a magyarországi szállítás is. Szerdán a teljes európai gázszállítás leállt.
  • A hét elején majdnem megegyeztek, néhány órára meg is nyitották a gázcsapokat. De a vita elmérgesedett és megint elzárták a csapokat.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem érinti a gázkorlátozás az ISD Dunaferr Zrt. vállalatait, az acélipari cégnek ugyanis a világgazdasági válság következményeként már korábban mérsékelnie kellett a termelését, s annak megfelelően csökkentette a földgázfelhasználását - mondta el a cégcsoport vezérigazgatója. Valerij Naumenko tájékoztatása szerint amikor teljes kapacitással dolgoztak, óránként 28-30 ezer köbmétert földgázt használtak fel, míg jelenleg 5-5 és félezer köbmétert. (MTI)
  • Ukrajna azonnali hatállyal beengedi területére az Európai Unió megfigyelőit a gázszállítások ellenőrzésére - közölte szerdán kora délután az ukrán kormány azt követően, hogy Julia Tyimosenko miniszterelnök és Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke telefonon beszélt egymással. A Gazprom vezérigazgatója hétfőn tájékoztatott arról, hogy Ukrajna nem enged a területére független megfigyelőket a gázhelyzet alakulásának ellenőrzésére. Az Európai Bizottság energiaügyekben illetékes tagja is bekapcsolódik a vita rendezésébe: Andris Piebalgs a tervek szerint csütörtökön találkozik a Gazprom első emberével, Alekszej Millerrel - közölte szerdán kora délután a bizottság egyik szóvivője. (MTI)
  • A következő tíz napban a németországi Ruhrgas napi 2,5 millió köbméter gázt tud adni Magyarországnak a nyugati vezetékeken keresztül - mondta Molnár Csaba energiaügyekért felelős miniszter Hajdúszoboszlón. A miniszter a Hajdúszoboszló melletti földalatti gáztárolónál tett látogatást, a tárolók műszaki állapotáról és feltöltöttségéről tájékozódott. A szemlét követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a tartalékok elegendőek, a lakossági ellátás nincs veszélyben. (MTI)
  • Fűtőolajjal működnek a gázkorlátozás miatt szerdától a mintegy húszezer lakás és számos közintézmény távfűtését ellátó székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. olajtüzelésre is alkalmas kazánjai. Az erőmű tárolóiban mintegy kétezer köbméternyi olajat tartalékoltak, s további kétezer tonnára van lekötésük a Mol-nál, ebből a mennyiségből 100 tonna szerdán már meg is érkezett a fűtőerőműbe. (MTI)
  • Vladimir Putyin orosz miniszterelnök jövő héten Berlibe utazik, hogy uniós és német vezetőkkel tárgyaljon a kialakult helyzetről. Az orosz kormányfő valószínűleg találkozk Angela Merkel kancellárral is január 16-án. (Reuters)
  • Földgáz helyett teljes egészében olajat tüzelnek el a 900 megawatt teljesítményű AES-Tisza Erőmű Kft. tiszaújvárosi Tisza II. erőművében - mondta el Balla László, a cég külső kapcsolatokért felelős vezetője. Az erőművi blokkokat keddről szerdára virradóra állították át gáztüzelésről olajtüzelésre, az erőmű biztonságosan működik. Az AES másik magyarországi érdekeltségét, a Borsodi Energetikai Kft. erőművét nem érinti a gázkorlátozás, az itteni kazánokban ugyanis fát, illetve szenet tüzelnek. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Még ma újabb gázkorlátozás jöhet

    Az Index több forrásból származó értesülései szerint várhatóan már szerdán újabb, a harmadik kategóriás fogyasztókat érintõ gázkorlátozást kell elrendelni Magyarországon. A számok is erre utalnak: az eddigi korlátozások csak napi 9-10 millió köbméterrel csökkentették a napi 60 millió köbméter fölött felhasználást, miközben a kiesõ import 38 millió köbméter. Kérdéses az is, meddig lesznek elegendõek a tartalékok: hiába van sok, egy nap csak 50 millió köbmétert lehet kivenni, és technikai okokból a napi kivehetõ mennyiség is folyamatosan csökken.
  • Kizárólag gázzal működik, és így más energiaforrásra nem tud átállni a Sinergy Kft. kazincbarcikai városi erőműve. A létesítmény közel kilencezer háztartást, illetve intézményt lát el távhővel, meleg vízzel. Minimális mennyiségben ugyanakkor érezhető, hogy kevesebb a gáz - mivel a társaság elenyésző hányada a 2. korlátozási kategóriába tartozik -, de ez a távhős lakásokban nem észlelhető, hiszen a lakossági fogyasztók az 5. kategóriában vannak. Az ellátásban várhatóan így nem lesz probléma, extrém esetben azonban - a tartós hideg, és az elhúzódó gázvita következtében - esetleg egy-két fokkal csökkenhet a lakásokban a hőmérséklet. (MTI)
  • A Duna-Dráva Cement Kft.-nél a széntüzelésre való átállás már néhány évvel ezelőtt megtörtént a társaság váci és beremendi cementgyárában, ezért az érvénybe léptetett gázkorlátozás ugyan érinti a vállalatot, de a termelés jelenleg folyamatos. Bár bizonyos technológiai folyamatok földgázzal üzemelnek, a vállalat világos forgatókönyvvel és alternatív megoldásokkal rendelkezik az esetleges gázhiány kezelésére. A cementkiadás folyamatossága jelenleg biztosított. (MTI)
  • Mirek Topolánek cseh miniszterelnök szerdán figyelmeztette Oroszországot: az Európai Unió határozottabb álláspontot fogalmaz meg az orosz-ukrán gázvitával kapcsolatban, amennyiben csütörtökig nem újulnak fel az orosz gázszállítások az európai országokba. A cseh kormányfő, mint az Európai Unió soros elnöke, erről szerdán Prágában beszélt újságírók előtt. "Amennyiben holnapig (csütörtökig) nem újul fel a gázszolgáltatás, az európai elnökség és az Európai Unió részéről erősebb intervencióra lesz szükség" - mondta Topolánek újságíróknak. (MTI)
  • A gázfogyasztás esetleges további korlátozása csak az utolsó körben érintheti a mezőgazdasági és élelmiszeripari üzemeket, ha nem így lenne, veszélybe kerülne az ország élelmiszerellátása - hangoztatta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára. Az államtitkár utalt rá: kedden tájékoztatta Molnár Csabát, az energetikai ügyekért felelős minisztert arról, hogy több mezőgazdasági és élelmiszeripari fogyasztónak jelezték a gázszolgáltató cégek az esetleges fogyasztáskorlátozást. A minisztériumi vezető ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az ágazatban is takarékoskodni kell, és, ahol lehetőség van rá, át kell térni az olajtüzelésre. A gázellátás jelentős korlátozása veszélybe sodorná egyebek között a keltetők, fiaztatók működését, valamint a tejipari üzemek termelését - ez utóbbiaknál a pasztőrözés igen energiaigényes munkafolyamat. (MTI)
  • Londoni szakelemzők szerint Oroszországra és Ukrajnára hamarosan olyan nyomás nehezedik a felhasználók részéről, hogy néhány napnál tovább nem tarthat a jelenlegi, csaknem teljes gázszállítási stop. A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport Londonban kiadott helyzetelemzése kiemeli: az évről évre visszatérő orosz-ukrán földgázviták történetében most először fordult elő, hogy szinte teljes mértékben leállt a gáztranzit. Ebben a helyzetben az EU-nak nincs más választása, mint a közvetítés a vitában. Jóllehet a legtöbb fogyasztó ország tartaléka akár néhány hétre is elegendő lehet, a GS londoni iparági elemzői azonban az Oroszországra és Ukrajnára nehezedő európai politikai nyomás gyors növekedését várják, és azt, hogy ennek hatására a két fél visszaül a tárgyalóasztalhoz. A ház ebből kiindulva kétségesnek tartja, hogy a konfliktus a következő néhány napnál tovább elhúzódhat, mivel a helyzet rendkívül káros mindkét ország nemzetközi megítélésére, és fizetési mérlegére is, éppen olyan időszakban, amikor mindketten a globális pénzügyi válság következményeit szenvedik. (MTI)
  • A gázkorlátozás ugyan még nem vonatkozik minden kereskedelmi szolgáltatókra, de a korlátozási sorrend hármas kategóriájába tartozó cégek is foglalkoznak már azzal, hogy hogyan kezelhetnének egy esetlegesen rájuk is vonatkozó intézkedést. Hackl Mónika, a Tesco Magyarország szóvivője elmondta: szakembereik dolgoznak azon, hogy ha a vállalatnál is vissza kell fogni a gázfogyasztást, hogyan tudnak takarékoskodni. Tervet készítenek arra, hogy ha szükséges, melyik kisebb áruházakat és milyen sorrendben zárjanak be átmenetileg. A Tesco Magyarországon 142 áruházat üzemeltet, ebből 89 hipermarket. Gillemot Katalin, az Auchan szóvivője azt mondta, hogy áruházaik nem tudnak átállni alternatív tüzelőanyagra. Hozzátette, hogy náluk is folynak már az egyeztetések az esetleges intézkedésekről. Az Auchannak 11 áruháza van Magyarországon. (MTI)
  • Több baranyai cég is csökkentette termelését a szerdán érvénybe léptetett gázkorlátozás miatt - mondta Síkfői Tamás, a Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. Síkfői Tamás beszámolt arról, hogy a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozása a Mohácsi Farostlemezgyárat (MOFA), a Délhús pécsi húsfeldolgozó üzemét és a szintén a baranyai megyeszékhelyen működő, dohányfeldolgozó gépek gyártásával, valamint üzembe helyezésével foglalkozó Hauni Hungária Kft.-t érintik. Amennyiben a harmadik kategória életbe lépése a Pécsi Sörfőzde Zrt. és a mintegy 6 ezer embert foglalkoztató, elektronikai termékeket előállító Elcoteq termelésére lesz kedvezőtlen hatással. (MTI)
  • Robert Fico szlovák miniszterelnök egy sajtókonferencián kijelentette, hogy a gázellátás huzamos szüneteltetése esetén sor kerülhet a Jaslovske Bohunice atomerőmű egyik már leállított reaktorának újraindítására. "Amennyiben Szlovákia továbbra is az orosz-ukrán vita túsza marad, el tudom képzelni a Jaslovske Bohunice atomerőmű leállított egységének újraindítását" - fogalmazott Fico. Szlovákia december 31-én állította le a Jaslovske Bohunice atomerőmű utolsó reaktorát az EU-val kötött csatlakozási szerződés értelmében.
  • Sikeres próbaüzem után munkába állították Karcagon azt a gázleválasztó berendezést, amely a helyi strandfürdő termálvizével együtt feltörő metángázt hasznosítja; az infrastruktúra-fejlesztő beruházás révén a városi kórház fűtési költségét csökkentik - közölte Gyurcsek János, az önkormányzat városfejlesztési bizottságának elnöke. A környezetvédelmi és energetikai szempontból hasznos műszaki megoldás kivitelezése 120 millió forintba került, a pénzt a város fejlesztési hitelből biztosította. Gyurcsek János tájékoztatása szerint a strand gyógyvizes medencéinek vízellátását biztosító 1.497 méter mély kút percenként 1.200 liter 75 Celsius fokos vizet ad, és a vízzel együtt óránként 70 köbméter jó minőségű gáz érkezik a felszínre. A korábban hasznosítatlanul a levegőbe engedett kísérő gáz metántartalma 92 százalékos, ami 75 köbméter földgáznak felel meg. (MTI)
  • Az eddigi korlátozó intézkedések az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint eredményesnek bizonyultak, szerdán hozzávetőlegesen akkora lesz az ország gázfogyasztása, amennyi forráshoz jut. Zsuga János szerda délutáni siófoki sajtótájékoztatóján elmondta: az ország földgázfogyasztása kedden 68 millió köbméter volt, ami a kedden este 20.30 órakor elrendelt I. kategóriás (óránként 2.500 köbméternyi gáznál többet igénylők, főként erőművek), majd a szerdán reggel 8.00 órakor elrendelt II. kategóriás (500-2.500 köbméter/óra mennyiséget fogyasztók) fogyasztáskorlátozásának hatására szerdán a nap végére várhatóan 4 millió köbméterrel csökken. Ez a mennyiség biztosítható a rendelkezésre álló forrásokból. Föld alatti gáztárolókból napi 52 millió köbméter, hazai termelésből napi 9 millió köbméter gáz nyerhető, Ausztria felől pedig szerdán 3 millió köbméternyi gázimportra számíthatunk - mondta a vezérigazgató. (MTI)
  • A Graphisoft Park a reggel 8 óra óta "letiltott" második kategóriába esik, ezért mindössze annyi gázt kap, amennyi az épületek állagmegóvásához elég. "A rendszerek jelenleg 25%-on üzemelhetnek, ami azt jelenti, hogy 10-12 fokra fog körülbelül hűlni a hőmérséklet a komplexumban" - mondta a Portfolio.hu-nak Hajba Róbert, a Graphisoft Park gazdasági igazgatója.

    A korlátozás nemcsak a tőzsdei céget, hanem annak számos bérlőjét is érinti. Az Index úgy tudja, például az SAP többszáz fejlesztője csütörtöktől otthonról dolgozhat, miután az irodákban nem lesz fűtés, a parkban pedig a konyha sem működik.

  • Naponta több millió liter tej veszhet kárba a gázkorlátozás miatt a Magyar Agrárkamara ügyvezetése szerint, mivel leállhatnak a nagyobb tejipari feldolgozók is, és nem veszik át a tejet. A Magyar Agrárkamara azonnali intézkedést kért az agrártárcától és a kormánytól. a tehenészetek többsége általában csak egy napi tejmennyiséget képes tárolni. Amennyiben ezek az állattartó telepek nem tudják elszállítani a tejet, úgy ki kell önteniük azt. A MAK számításai szerint Magyarországon naponta megközelítőleg 3 millió liter tejet vesz át a tejipar. Ennek a mennyiségnek egy bizonyos része azokhoz a nagy tejipari cégekhez kerül, amelyeket érint a gázfelhasználás korlátozása, azaz le kell állítaniuk a feldolgozást. (MTI)
  • A Gazprom megpróbált gázt pumpálni a csövekbe, de ez nem ment – állította a cég sajtótájékoztatóján Alekszander Medvegyev, a Gazprom elnöke. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és a Mirek Topolánek cseh miniszterelnök, aki egyben az EU soros elnöke is, a sajtótájékoztató előtt tárgyaltak telefonon. Topolánek érdeklődésére Putyin megismételte, hogy a gázt most nem az oroszok, hanem az ukránok zárták el.

    A Gazprom most megkezdte európai tárolói feltöltését, hogy ki tudja szolgálni az igényeket. Európa a hideg téli időszakban akár napi 420-450 millió köbméter gázt is elfogyaszt, az ukránok miatt most ebből 170 millió köbméter esik ki. A BBC kérdésére, hogy miért nem a nyáron, melegben rendezik a vitáikat, Medvegyev azt mondta, hogy tavasszal nem sikerült megállapodniuk az ukránokkal a gáztranszport cég megvételéről, ezért leszerződtek az ukrán Naftogazzal, akik már áprilisban nem fizettek. Azóta 2,5 milliárd dolláros tartozást halmoztak fel az ukránok. A Gazprom azonnal jelezte, hogy tárgyaljanak, az ukránok nem reagáltak. Hogy miért decemberben kezdtek erősködni, arra nem válaszolt.

  • Tárgyalóasztalhoz ülnek csütörtökön Brüsszelben a Gazprom, a Naftogaz, az ukrán és az orosz kormány, valamint az Európai Unió képviselői, hogy megvitassák, hogyan lehetne helyreállítani az Európába irányuló gázszállítást - jelentette be szerdán Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. (Független Hírügynökség)
  • cikkünk a témában:

    A Westendben hidegebb lesz

    A nyilvános mosdókban nem lesz melegvíz, a hőmérsékletet 26 fokról 20-ra csökkentik, bejáratokat zárnak le, készülnek a gázkorlátozásra.
  • Hosszú távon, megnyugtatóan rendezte a gáz-krízist Ferihegyen a BA - közölte Szollár Domonkos szóvivő. Még az éjszaka folyamán intenzív tárgyalásokat kezdett a Mollal, hogy a mintegy 80 ezer liternyi fűtőolaj stratégiai tartalékkészleten felül biztosítsa a repülőtér fűtőanyaggal való ellátását. A repülőtéren a földgázt alapvetően fűtésére és meleg víz előállítására használja a BA. A működésükhöz szükséges alapvető energiát villamos áram biztosítja. Este hat órakor megérkezik a repülőtérre az első 90 ezer liter fűtőolaj szállítmány, melyet szükség szerint továbbiak követhetnek.
  • Egyedileg felmentést kapnak az élelmiszer-feldolgozó üzemek a gázkorlátozás hatálya alól - mondta Gráf József agrárminiszter szerdán. A minisztérium listát készített azokról a 2-es kategóriájú élelmiszeripari üzemekről a kormány számára, amelyek működésében súlyos zavarokat okozna, illetve az alapellátást veszélyeztetné a gázellátás korlátozása. Ilyen üzemek az alapellátást biztosító élelmiszergyártó cégek, például a tej-, a hús- és a sütőipar területén. Ezekre a vállalkozásokra az FVM a kormánytól a gázellátás biztonságának szavatolását kéri.

    A gázkorlátozás alapesetben ezekre az üzemekre is vonatkozna, ám az FVM jelezte a kormánynak, hogy némelyikük leállítása ellátási gondokhoz vezetne. Ezért a problémás esetekben az agrártárca tisztázta minden, eddig a minisztériumhoz forduló céggel, hogy mekkora az a gázigény, amellyel még a vállalkozás működését fenn lehet tartani, majd ezt jelezte az illetékes társtárcának. Ennek alapján szabadítják fel a szóban forgó cégek fogyasztását, hogy ne keletkezzenek élelmiszerellátási gondok.(MTI)

  • cikkünk a témában:

    A gázhiány miatt nem dolgozunk szombaton

    Nem lesz munkanap január 10-e, szombat. A munkaügyi miniszter a gázhiány miatt döntött erről. Helyett március 28-án kell dolgozni.
  • Az Európai Unió tagállamainak energetikai miniszterei hétfőn Brüsszelben találkoznak, hogy megtárgyalják az orosz-ukrán gázvita hatását az Európai Unióra. A találkozót Csehország, az EU soros elnöke, kezdeményezte - jelentette be Mirek Topolánek cseh miniszterelnök szerdán Prágában, miután tárgyalt José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

    Topolánek megjegyezte: ha Moszkva és Kijev nem lenne hajlandó a megállapodásra, akkor számolnia kell az Európai Unió határozottabb fellépésével. Erről azonban nem volt hajlandó részleteket elárulni. A cseh miniszterelnök szerint az orosz-ukrán gázvitára mihamarabb technika megoldást kell találni, amely megszünteti az aktuális problémákat, míg a többi problémát később kell orvosolni.

    Csehország és az Európai Unió is azt szeretné, ha nemzetközi szakértők utazhatnának a helyszínre, hogy ellenőrizzék a helyzetet. (MTI)

  • A Gazprom vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev szerint Ukrajna egyelőre nem akar komolyan tárgyalni a földgázügyről. Ezt azzal indokolta, hogy az ukrán Naftogaz gázvállalat vezetősége csütörtökre jelezte érkezését Moszkvába, tudván tudva, hogy a Gazprom vezetői akkor Brüsszelben lesznek, és az EU elnökségével és az Európai Bizottság elnökével folytatnak megbeszéléseket.

    Szerdai telefonos sajtóértekezletén a Gazprom vezetőhelyettese azt is elmondta, felkészültek a döntőbírósági eljárásra abban az elképzelhető vitában az orosz, az ukrán és az európai importőr felek között, hogy ki tartozik mivel, illetve mennyivel kárpótlásként az elmaradt szállításokért, illetve a Gazprom a maga részéről hivatkozhat-e vis maiorra. Azonban - mondta Medvegyev - remélik, hogy a gázszállítások mielőbb felújulnak, és így nem lesz szükség bírósági eljárásra. (MTI)

  • A gázkorlátozás miatt leállította a termelést szerdán a Hankook rácalmási gumiabroncs gyára; a munka várhatóan pénteken az éjszakai műszakban kezdődhet újra - mondta el a cég szóvivője. Roy Katalin tájékoztatása szerint a vállalat a gázkorlátozás szempontjából a második kategóriába tartozik, ezért az üzemben teljesen le kellett állítani a munkát. A rendszert le kellett hűteni, s ha megkapják az engedélyt a pénteki újraindításra, az újbóli felfűtés után kezdődhet meg a termelés. A leállás jelentős termeléskiesést jelent a cégnek. (MTI)
  • A gázkorlátozás miatt leállt a termelés szerdán a Kravtex cégcsoporthoz tartozó mosonmagyaróvári Kühne-gyárban. Az új helyzetből származó napi veszteséget még nem számszerűsítették, az üzleti partnereket viszont már értesítették arról, hogy az új Credo autóbuszok átadása késlekedhet, amennyiben a gázkorlátozás elhúzódik.

    A cégcsoportnak március végéig kell legyártani még 64 autóbuszt egy tavaly, pályázat útján elnyert megrendelésből. A Volán társaságok autóbusz rekonstrukciós programja keretében 147 buszra kapott megrendelést a cég, ennek több mint felét már leszállították. A munkát szerdán viszont már nem tudták folytatni, a buszok festését le kellett állítani. A vállalat az utóbbi időben 540 köbméter gázt használt óránként. Azonnali megoldást keresnek a munkásszálló fűtésére, mivel a gázkorlátozás miatt nemcsak az üzemcsarnokok és az irodák hűltek ki, hanem a munkásszálló radiátorai is hidegek. (MTI)

  • Az észak-borsodi Kazincbarcikán lévő BorsodChem Zrt. termelése a lehető legalacsonyabb szinten folyik és jelenleg minden szerződéses követelménynek megfelel - tájékoztatott Vécsey Renáta, a vállalat kommunikációs irodájának vezetője szerdán. (MTI)