Ukrajna csökkenti a magyarországi gázszállítást

2009.01.02. 18:13
Pénteken 16 óra után az Ukrajnából érkező orosz földgáz nyomása csökkent, de a mennyisége nem - jelentette be Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.

Az ukrán gáztársaság arról értesítette a Mol-csoporthoz tartozó Földgázszállító Zrt.-t, hogy a szerződés szerinti napi 37 millió köbméter földgáz mennyiségét 5 millió köbméterrel csökkenti, de időpontot nem jelölt meg. A miniszter hangsúlyozta: ez a mennyiség nem érezhető a jelenlegi napi 63-64 millió köbméter napi felhasználásnál, hiszen a kereskedelmi tárolókban 3,1 milliárd köbméter, a stratégiai tárolóban pedig további 500 millió köbméter gáz van. A tárolókból naponta 51,5 millió köbméter gázt lehet kinyerni.

Ukrajna a szerződésben rögzített 47 bar alatti nyomással továbbítja Magyarországra a földgázt, ami azt jelenti, hogy a szerződött mennyiség hosszabb idő alatt érkezik Magyarországra; ezzel Ukrajna megszegte a tranzitszállítási szerződést.

Még nem kellett egyetlen fogyasztót sem korlátozni a felhasználásban, de valószínűsíteni lehet a krízishelyzet kialakulását - mondta a miniszter. Hozzátette: a magyar kormány 2006, az előző orosz-ukrán gázvita után jó döntést hozott, amikor kezdeményezte a stratégiai földgáztároló létesítését.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy a kormány tájékozódik az ukrán cég szerződésszegéséről. Hozzátette: a kormány nem szereplője a kereskedelmi ügyletnek, de a kormány felelőssége az ellátás biztosítása.  • Tippek
  • Bankszámla