Ilona
17 °C
33 °C

Januártól egy ára lesz a földgáznak

2003.09.09. 09:37
A két éve bevezetett kettős földgázárrendszert január elsejével váltja fel az új, egy termék - egy ár típusú rendszer, amelyre főként a kezdődő liberalizáció, valamint az árfelzárkóztatás miatt van szükség.
Jelenleg Magyarországon a földgáz 70 százaléka importból származik. Továbbra is fennmarad a lakossági és a nagyfelhasználók közötti különbség a lakossági kompenzációs rendszer bevezetése miatt - derül ki a gazdasági tárca közleményéből. Varró László, a Magyar Energia Hivatal (MEH) vezető közgazdásza szerint emellett néhány nem lakossági fogyasztónak még az energiaadóval is meg kell birkóznia.

Kompenzáció

A lakosság számára az idei fűtési szezontól bevezetik a földgázár-kompenzációs rendszert, melyet az éves szinten 3000 köbméternél kevesebbet fogyasztók vehetnek igénybe; a kompenzáció mértéke 4-6 százalék lesz - tudta meg a Napi Gazdaság Podolák Györgytől, az MSZP gazdasági munkabizottságának alelnökétől. Ennél többet mindössze az ország lakosságának 10 százaléka fogyaszt, akik csak a fogyasztásuk egy részére vehetik igénybe a kompenzációt. A fennmaradó 90 százalék esetében Varró szerint az emelés mértéke nem lesz jelentős - ráadásul a lakosságot az energiaadó sem terheli -, a kompenzált és a nem kompenzált ár közötti különbség pedig 8-10 forint lesz csupán köbméterenként.

Bányajáradék

A kompenzációt a 10 forintra emelt bányajáradékból fizeti majd az állam - ezt többségében a Mol állja a gázmezői révén -, így a kompenzációs célelőirányzat 25-30 milliárd forintot tesz ki. Az ellensúlyozás mértéke a mostani rendelkezés szerint évről évre csökken, így nem hirtelen emeléssel, hanem fokozatosan idomulna az európai árakhoz a magyarországi földgázár. Ez a MEH közgazdásza szerint 8-10 évet vehet igénybe. Az árak az ország importfüggősége miatt nagyban függnek a piaci árváltozásoktól, így egyelőre nehéz megjósolni, hogy a jövő év elején mennyit kell fizetnie a lakosságnak és az egyéb fogyasztóknak. A lakossági árakat befolyásolja az is, hogy a tervek szerint a földgáz áfája 2004-ben a középső kulcsban marad, így csupán három százalékponttal, 15 százalékra emelkedik.