Olivér
4 °C
8 °C

Januártól egy ára lesz a földgáznak

2003.09.09. 09:37
A két éve bevezetett kettős földgázárrendszert január elsejével váltja fel az új, egy termék - egy ár típusú rendszer, amelyre főként a kezdődő liberalizáció, valamint az árfelzárkóztatás miatt van szükség.
Jelenleg Magyarországon a földgáz 70 százaléka importból származik. Továbbra is fennmarad a lakossági és a nagyfelhasználók közötti különbség a lakossági kompenzációs rendszer bevezetése miatt - derül ki a gazdasági tárca közleményéből. Varró László, a Magyar Energia Hivatal (MEH) vezető közgazdásza szerint emellett néhány nem lakossági fogyasztónak még az energiaadóval is meg kell birkóznia.

Kompenzáció

A lakosság számára az idei fűtési szezontól bevezetik a földgázár-kompenzációs rendszert, melyet az éves szinten 3000 köbméternél kevesebbet fogyasztók vehetnek igénybe; a kompenzáció mértéke 4-6 százalék lesz - tudta meg a Napi Gazdaság Podolák Györgytől, az MSZP gazdasági munkabizottságának alelnökétől. Ennél többet mindössze az ország lakosságának 10 százaléka fogyaszt, akik csak a fogyasztásuk egy részére vehetik igénybe a kompenzációt. A fennmaradó 90 százalék esetében Varró szerint az emelés mértéke nem lesz jelentős - ráadásul a lakosságot az energiaadó sem terheli -, a kompenzált és a nem kompenzált ár közötti különbség pedig 8-10 forint lesz csupán köbméterenként.

Bányajáradék

A kompenzációt a 10 forintra emelt bányajáradékból fizeti majd az állam - ezt többségében a Mol állja a gázmezői révén -, így a kompenzációs célelőirányzat 25-30 milliárd forintot tesz ki. Az ellensúlyozás mértéke a mostani rendelkezés szerint évről évre csökken, így nem hirtelen emeléssel, hanem fokozatosan idomulna az európai árakhoz a magyarországi földgázár. Ez a MEH közgazdásza szerint 8-10 évet vehet igénybe. Az árak az ország importfüggősége miatt nagyban függnek a piaci árváltozásoktól, így egyelőre nehéz megjósolni, hogy a jövő év elején mennyit kell fizetnie a lakosságnak és az egyéb fogyasztóknak. A lakossági árakat befolyásolja az is, hogy a tervek szerint a földgáz áfája 2004-ben a középső kulcsban marad, így csupán három százalékponttal, 15 százalékra emelkedik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?