Elkerülhetetlen a gázáremelés

2004.08.27. 08:31
A magas olajárak miatt elkerülhetetlennek látszik akár már ebben az évben a hatósági gázárak emelése, és a villamos energia árát is korrigálni kell. A tüzelőanyag-költségek növekedése kontinentális szinten újabb lökést adhat az egyébként folyamatosan emelkedő áramáraknak.
Az olajárak fél éve tartó emelkedése miatt elkerülhetetlennek látszik a magyarországi hatósági gázárak és minden bizonnyal az áramdíjak emelése is. A január 1-jétől érvényes jelenlegi gázárakat egy a mainál jóval kedvezőbb olajárral számolták ki. Varró László, a Magyar Energia Hivatal (MEH) vezető közgazdásza emlékeztetett, hogy a magyarországi ellátás 80 százalékát biztosító Mol-Gazprom szerződés szerint a dollárban számolt importárat a londoni nemzetközi olajtőzsde előző kilenchavi gáz- és fűtőolaj áraihoz indexálják.

Elfogyó tartalék

A földgázbeszerzés költségeit a dollár gyengülése némiképp csökkentette, a hatósági árak azonban így is hozzávetőlegesen 32,5 dolláros olajárszintig nyújtanak fedezetet a Mol oroszországi gázimportjára. Ugyanakkor a MEH vezető közgazdásza emlékeztetett, hogy az első fél évben az alacsonyabb olajárak és az erős forint miatt mintegy százmillió dolláros tartaléka képződött a Molnak, amit a társaság el is határolt a gázbeszerzés költségeinek esetleges emelkedésére. Ez a tartalék azonban Varró László szerint 4-5 hónap alatt elfogy, ha a jelenlegi szinten stabilizálódik az olaj ára a világpiacon. Így akár már 2004-ben, de 2005 januárjától mindenképp szükségesnek látszik a hatósági földgázárak emelése.

Ennek mértékével kapcsolatban jelezte: a 40 dolláros olajár katasztrófaszcenáriónak számít, a hivatalban 35-40 dolláros szinttel végeztek számításokat. Hozzátette, hogy a magas importárak esetén a lakosságiár-kompenzációs rendszert finanszírozó bányajáradék-bevétel is magasabb, hiszen ez az importárak és a hazai kitermelési költségek különbözetétől függ. Ilyenformán a költségvetésben jelentős pénzügyi puffer képződik, amely képes a lakossági fogyasztók esetében az áremelési hatást tompítani. Mindezek együttes hatásaként egyszázalékos olajár-növekedés mindössze 0,2-0,3 százalékos fogyasztói áremelkedést indukál.

Az áram is drágul

A MEH vezető közgazdásza szerint a gázárakkal együtt a villamos energia díjait is a jelenlegi tüzelőanyagárakhoz kell igazítani, hiszen a Magyarországon megtermelt áram 40 százalékban földgázüzemű erőművekből származik. Varró László emlékeztetett, hogy a közüzemi nagykereskedő MVM Rt. indokolt költségeit a jelenlegi árak sem fedezik, a drága olaj mellett ez is áremelési nyomást jelent, ha a kormány pénzügyileg fenntartható pályára kívánja állítani az MVM Rt.-t - közölte.

A tüzelőanyag-költségek növekedése egyébként szakértők szerint újabb lökést adhat az európai szabadpiacon egyébként is folyamatosan emelkedő áramáraknak. Azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a nagyfogyasztók energiaköltségei milyen mértékben növekednek az év hátralévő részében, illetve 2005-ben, az azonban bizonyos, hogy a korábbi, a mainál lényegesen kedvezőbb olajárakkal végzett számításokat az áramtermelőknek, -kereskedőknek és -fogyasztóknak is át kell számolni.  • Tippek
  • Hírek