Bernadett
0 °C
4 °C

Vészhelyzet a gázkészleteknél

2003.04.10. 09:29
Veszélyesen alacsony szintre csökkentek Magyarország gázkészletei, s amennyiben rövid időn belül nem melegszik az időjárás, ellátási problémák adódhatnak - erősítették meg a Magyar Energia Hivatalban a Világgazdaság érdeklődésére. A gondot a nagy hideg mellett a mesterségesen eltorzított árrendszer miatt elmaradt fejlesztések okozzák.
A szokatlanul hideg április nehéz helyzetbe hozhatja a Mol Rt.-t, miután a kemény tél egyébként is a szokásosnál jobban igénybe vette a gázvezetékeket és a tározókat. A napi csúcsigények folyamatosan, évről évre egyébként is növekednek.

A lakosságnak nem kell korlátozástól tartani

Ennek ellenére szinte kizárt, hogy a lakosságnál gázkorlátozást kell bevezetni, a jelenlegi fogyasztás még fedezhető az import- és a hazai kitermelésből, úgyhogy a tárolókhoz nem kell nyúlni - mondta Felkai György kommunikációs igazgató. A gázrendszer kapacitása napi 90 millió köbméter körül mozog, ehhez képest január közepén 87 millió köbméteres csúcsfogyasztást regisztráltak.

Elmaradt a tározók kapacitásának bővítése

A Mol vezetői több alkalommal is jelezték: a gáztározók kapacitásának bővítése, egy harmadik importbetáplálási pont kialakítása és a vezetékhálózat fejlesztése elkerülhetetlen a hosszú távú ellátásbiztonság garantálása érdekében. Szemmelveisz Zoltán, a Mol Rt. gázüzletág-igazgatója korábban közölte: 2005 és 2010 között 300-425 milliárd forintnyi beruházásra volna szükség.

Ezeknek a beruházásoknak ma nincs meg a fedezete a gázárakban, s nem volt meg az elmúlt években sem - mondta Varró László, a Magyar Energia Hivatal vezető közgazdásza. Ez vezetett oda, hogy a magyar energiarendszer leggyengébb pontja épp a földgázrendszer lett, miközben a tüzelőanyagok oldalán a gáznak több mint 40 százalékos a piaci részesedése. Európában csak Hollandiában ilyen magas.

A torz árrendszerből eredően ma egy családi ház fűtése fele- annyiba kerül gázzal, mint bármely más alternatív fűtőanyaggal, ami a felhasználás további növekedését vetíti előre. Az úgynevezett kiegyenlítő fogyasztók gázellátását jelenleg kénytelen korlátozni a Mol Rt. Ennek a lehetőségét az érintett felhasználók a Mollal kötött szerződésben vállalják, ezért évente körülbelül 14 milliárd forintnyi árkedvezményt ad az olajtársaság - tudta meg a lap az energiahivatalban.

A Molnak meg kellene kapnia indokolt költségeit

Azt egészen pontosan nem lehet megmondani, hogy a gázüzlet mely területén mennyi pénz hiányzik, miután a szállítás, a tárolás és a kereskedelem egyelőre nincs szétválasztva a Mol Rt.-nél. Varró László szerint az importárak miatt köbméterenként 10, a rendszer beruházási igényeiből adódóan 4 forint körüli hiány mutatkozik az árakban, vagyis 13-15 forint körüli áremelés volna indokolható a költségeket tekintve.

A helyzet az új gáztörvény, és az ezzel együtt életbe lépő gázárszabályozás révén rendeződhet. Ágazati szakértők azonban megjegyzik, hogy az árszabályozás szerint a Molnak ma is meg kellene kapnia indokolt költségeit, csakhogy az ármegállapításkor a szabályozást nem érvényesítik. Vagyis az új szabályozás csak akkor jelent majd megoldást, ha azt az árhatósági jogkört gyakorló gazdasági minisztérium be is tartja.