Valér
4 °C
8 °C

Hét százalékkal drágul a gáz

2005.06.17. 15:09
Augusztus elsejétől ismét emelkedik a gáz ára, igaz, csak a nem lakossági fogyasztók számára. A kormány döntése szerint ők hét százalékkal fizetnek többet. A lakosok és a távhőszolgáltatók változatlan áron kapják a földgázt. Az áremelés oka a dráguló dollár és a kőolaj egyre magasabb világpiaci ára.
Idén másodszor drágul a gáz a nem lakossági fogyasztók számára: a februári 11,5 százalékos emelés után most, az olaj világpiaci árának tartós emelkedése miatt további 7 százalékkal nő a gázszámlájuk. A lakossági gáz ára nem emelkedik, a kormány ugyanis növeli a gázár-kompenzációt - jelentette be pénteken Kóka János gazdasági miniszter.

Tavaly 40 dolláros olajjal számoltak

A gázár emelésének két fő összetevője van: a folyamatosan dráguló kőolaj és az erősödő dollár. Amikor tavaly a kormány döntött a gázárról - mint ismeretes, februártól a lakossági fogyasztók 4,5-8 százalékkal fizetnek többet, mint tavaly -, akkor hordónként 40 dolláros kőolajárral számoltak. A kőolaj ára azonban immár tartósan 50 dollár fölött van, sőt, a napokban átlépte az 57 dolláros határt is.

A forint gyengülése is szerepet játszik - igaz, jóval kisebbet - az áremelésben. A kormány 200 forintos dollárárfolyamot vett figyelembe, mostanra ennél 3-4 forinttal drágábban kereskednek az amerikai fizetőeszközzel.

Köbméterenként plusz négy forint

A kormány döntése szerint a lakossági gázárak kompenzációját köbméterenként 17,7 forintra emelik a mostani 13,5 forintról. Ennek a 4,2 forintos emelésnek a fedezetét a Mol Rt. által az államkasszába befizetett bányajáradék képezi. Ugyanezt a hetvenmilliárdos összeget jelölte meg az idei év elején egyszer már megemelt kompenzáció forrásaként tavaly is Kóka János és az akkori pénzügyminiszter, Draskovics Tibor.

A kisfogyasztók esetében augusztustól az ártámogatás 1500 köbméter/év fogyasztásig a jelenlegi 16 forint/köbméter helyett 20,60 forint/köbméter lesz. Az 1500-3000 köbméter/év fogyasztást elérő lakossági fogyasztók esetében a mostani 11,20 forint/köbméter szintről 15,76 forint/köbméter szintre nő a támogatás.

Olcsóbb lesz a távfűtés

Kóka János pénteken azt is közölte, hogy a kormány felülvizsgálja a távfűtőművek árképzési gyakorlatát, ezáltal átlagosan akár tíz százalékkal csökkenhetnek a távfűtés költségei. A távfűtés díjának mérséklését Gyurcsány Ferenc a száz lépés program részeként június elején jelentette be. A kormányfő akkor azt mondta, hogy változatlan energiaárak esetén az idei fűtési szezon kezdetére 5-10 százalékkal csökkentik a távfűtés díját.

A gazdasági miniszter tájékoztatása szerint a kormány a jövőben egyetértési jogot gyakorol majd a távfűtés tarifáinak megállapításakor. "Ez azt jelenti, hogy felülvizsgáljuk a távfűtőművek árképzési gyakorlatát, és igyekszünk megtalálni a forrásait annak, hogy a távfűtés költségei csökkenhessenek" - fogalmazott Kóka János. Várhatóan szeptemberben, az önkormányzatokkal együttműködve határozzák meg az új távhőárakat. Szándékaik szerint "effektív, határozott, zsebben érezhető" árcsökkentés lesz.