Huba
19 °C
33 °C

Gázár: lépnie kell a kormánynak

2005.08.12. 13:49
Pénteki sajtótájékoztatóján a Mol vezérigazgatója a gázárak és gáztermelés kapcsán elmondta, hogy az olajárak magas szintje jelentős gázár emelkedést vetít előre. A gáz árának változása kilenc hónapos csúszással jelenik meg a hazai piacon, ám a fogyasztókat ez csak részben érinti.
A kormány által alkalmazott árkompenzációs mechanizmusnak köszönhetően a lakossági kisfogyasztókat csak részben terheli a gáz árának - a kőolajéval párhuzamosan jelentkező - drasztikus emelkedése. A kompenzációnak köszönhetően a lakossági fogyasztók a június közepén bejelentett gázáremelést is megúszták, csak a nem lakossági nagyfogyasztóknak kell augusztus elsejétől többet fizetniük.

Elfogynak a Mol befizetései

A lakossági gázárak kompenzációját júniusban köbméterenként 17,7 forintra emelték az addigi 13,5 forintról. Ennek a 4,2 forintos emelésnek a fedezetét a Mol Rt. által az államkasszába befizetett bányajáradék képezi. Ugyanezt a hetvenmilliárdos összeget jelölte meg az idei év elején egyszer már megemelt kompenzáció forrásaként tavaly is a gazdasági és a pénzügyminiszter.

Mosonyi György, a Mol Rt. vezérigazgatója viszont arra hívta fel a figyelmet pénteki, a negyedéves gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón, hogy a lakossági gázárkompenzációs alapba befizetett összeg a második félévben elfogy. Ezért a kormányzatnak hamarosan, talán már idén, de legkésőbb jövő januárban lépnie kell, ha a jelenlegi világpiaci árak fennmaradása esetén meg akarja tartani a mostani fogyasztói árakat.

A kitermelési üzletágat tekintve rossz hír, hogy a hazai kitermelés csökkent a természetes kimerülés miatt - márpedig a Mol a gázárkompenzáció alapjául szolgáló bányajáradékot a hazai termelés nyomán fizeti ki. Egyes mezők termelésbe állításának hatása azonban csak a második félévben jelentkezik majd.

A Mol számára jó hír ugyan, hogy a pakisztáni gázlelőhely már termel kísérleti üzemben, és néhány éven belül jelentős kitermelés várható ezen a területen, ez azonban a befizetett bányajáradék összegét nem növeli. Vagyis, ha a kormány nem talál hamarosan más forrást a gázárak kompenzációjára, akkor elkerülhetetlen lesz a lakossági gáz árának emelése is.