Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mi lesz, ha elzárják a gázcsapot?

2005.12.29. 10:16
Ma tovább folytatódnak a tegnap eredménytelenül zárult tárgyalások Ukrajna és Oroszország között az orosz gáz áráról. A kérdés hazánk számára is igen fontos, hiszen a hazai termelés és az eddig felhalmozott készletek nem elegendőek az igények maradéktalan kielégítésére.
Az orosz állam többségi tulajdonában lévő Gazprom továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna jövő év január 1-jétől a mostani 50 dollárral szemben 230 dollárt fizessen ezer köbméter gázért. Ukrajna azonban az emelést drasztikusnak tartja, és azt csak fokozatosan, négy év alatt szeretné elérni az oroszok által kért árszintet, 2006-tól csak 80 dollárt fizetne.

Az ukránok lecsapolnák, az oroszok elzárnák

Ukrajna emellett továbbra is fenntartja magának a jogot arra, hogy a területén áthaladó gázból 15 százalékot tranzitdíj fejében lecsapoljon. Ezt az ukrán szándékot azonban az orosz fél nem fogadja el, és a vita elmérgesedése esetén kész akár elzárni is a gázcsapokat.

Ami természetesen meglehetősen érzékenyen érintené az egyoldalú importfüggőségben szenvedő Magyarországot is. Jövőre az első negyedében várhatóan 5,5-5,6 milliárd köbméter gázra lesz szükség hazánkban - tájékoztatta a Mol a Népszabadságot. A hazai gáztárolókban összesen 2,4 miliárd köbméter van, további 700 millió köbmétert tud a társaság hazai forrásokból kitermelni.

Északi gázzal kiváltható, de drágán

Ez azt jelenti, hogy 2,9 milliárd köbméter még hiányozhat, ezt a mennyiséget külföldről kell biztosítani. A három évre 10 milliárdos kapacitású Testvériség mellett az Ausztria felől érkező, 4,4 milliárd köbméter kapacitású HAG-vezeték is segíthet, ez azonban szintén az Ukrajna felől érkező vezeték leágazása. Igaz, elvileg ezen a vezetéken keresztül érkezhet norvég vagy brit gáz is, ami azonban drágább, mint az orosz energiahordozó.

Kérdés, hogy a Mol milyen eszközökkel tud fellépni a Gazprommal szemben, amennyiben az nem teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségét. A diplomáciai offenzíva azonban már megindult, és nem csak hazánk, hanem az ügyben érintett többi európai ország részéről is. Az Ukrajnán áthaladó gáz ugyanis többek között Németországot is érinti.

Magyarország egyelőre nem rendelkezik stratégiai készletekkel, ilyen tartalékolásra eddig csak tervek készültek, bár elképzelhető, hogy azok megvalósítása a jelenlegi helyzet miatt felgyorsul majd. Egy esetleges gázfogyasztás-korlátozás esetén a tervek szerint először a nagyfogyasztóknak kellene kőolajra átállniuk, a lakossági fogyasztás korlátozására csak a legvégső esetben kerülhet sor.