Zalán
3 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Negyven százalékkal csökkent a gázimport

2006.01.02. 11:00
A Mol szerint hétfőn délre már negyven százalékkal csökkent a gáznyomás, de az országnak másfél hónapra elegendő gáztartaléka van. A gazdasági miniszter közölte, ígéretet kapott a Gazpromtól, hogy megtalálják azt a műszaki megoldást, amivel biztosítható Magyarország számára a szerződött gázmennyiség, de a nagyfogyasztók átállnak olajra. Kóka János szerint tíz fokos lehűlés kell ahhoz, hogy kormányzati lépéseket kelljen tenni a gázügy miatt.
Vasárnap délutánra mintegy 25-30 százalékkal csökkent a nyomás a gázvezetékekben a magyar-ukrán határon, az úgynevezett keleti betáplálási pontok után hétfőn már a nyugati határon is érezhető volt a gáznyomás csökkenése - közölte hétfőn délelőtt Kóka János. A Mol szerint már elérte a 40 százalékot a gázimport csökkenése.

Ígéret a Gazpromtól

Kóka János hétfőn délben közölte: délelőtt telefonon beszélt az orosz Gazprom alelnökével Alexander Medvegyevvel, aki megígérte: megtalálják azt a műszaki megoldást, amivel biztosítható Magyarország számára a szerződött gázmennyiség. A miniszter arra kérte a Gazprom alelnökét, hogy haladéktalanul állítsák helyre a szerződés szerinti gázszállítást. A Gazprom egy illetékese az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy cégük teljesíti a szállítási kötelezettséget. Oroszország Ukrajnát vádolja azzal, hogy százmillió köbméter gázt lopott el a tranzitvezetékekből, Viktor Juscsenko ukrán elnök szerint viszont országa maradéktalanul teljesíti az orosz gáz tranzitjára vállalt kötelezettségeit.

A gáznyomás, és így a gázimport csökkenés addig nem jelent gondot, amíg nem lesz legalább tíz fokkal hidegebb - mondta a miniszter. Jelentősebb lehűlés esetén azonban már különféle kormányzati lépéseket kell tenni. Kóka János ezt a plusz 4 Celsius fokos hőmérsékletnél mondta, tehát mínusz 6 fokosnál hidegebb időben már lehet gond a kieső gáz miatt. Ez azt jelenti, hogy ezen a héten még nem lesznek gondok, hiszen az Index időjárás-előrejelzése szerint a hét végéig éjszaka sem lesz mínusz 3 foknál hidegebb, de péntekig nulla fok körüli éjszakai hőmérséklet várható.

Tíz százalékos kieséstől lehet gond

Az Index viszont úgy tudja, a Magyar Energia Hivatalban (MEH) és a gazdasági tárcánál már megalakult egy válságstáb, és megkezdődött a felkészülés arra, ha a válság elhúzódna. Úgy tudjuk, a MEH-ben reggel óta folyik a gáz- és villamosipari szakemberek koordinálása, valamint az államigazgatási dolgozók felkészítése a gázellátási problémák esetleges elhúzódására.

A hivatalban emellett folyamatosan készülnek a számítások, hogy milyen nyomáscsökkenés mekkora gázkiesést eredményezhet. Pataki István, a hivatal elnökhelyettese ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: komoly problémát jelent az, hogy nincsenek olyan egzakt számok a nyomáscsökkenésről, amelyek alapján pontosan lehetne számolni a kieső gáz mennyiségét. Pataki István szerint az eddig nyilvánosságra került adatok szerint akár tíz százalékos is kiesés, bár pontosabb számokat csak kedden tudnak mondani.

Európa behálózva - az orosz gáz útja

Kóka János hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: hétfőn megkezdte működését egy olyan stáb a GKM-ben, amelynek a feladata az lesz, hogy folyamatosan nyomon kövesse a helyzetet. A miniszter azt mondta, 5-10 százalékos importkiesést különösebb gond nélkül át tud vészelni az ország. Ennél nagyobb mértékű hiány esetén azonban a fogyasztás többlépcsős átállítására lenne szükség.

Az ipari fogyasztók gázkorlátozására akkor is fel kell készülni, ha az orosz-ukrán válság nem oldódik meg napokon belül. Kóka hangsúlyozta, hogy ebben az esetben egész Európában gázhiány lesz, az ezzel járó árnövekedéssel és forráshiánnyal együtt. A kérdést az orosz-ukrán vita lezárása oldhatja fel.

A legvédettebbek a lakossági fogyasztók

Az ipari nagyfogyasztókat már a hétvégén felkérte a Mol arra, álljanak át gázról olajra. Az átállás hétfő reggel megkezdődött, és folyamatosan zajlik - mondta a gazdasági miniszter. Magyarországnak először arra kell törekednie, hogy megoldódjon a probléma, másodsorban arra, hogy a Gaz de France-tól és az E.On-tól kapjunk alternatív forrásból gázt, harmadsorban (hosszútávon) alternatív ellátási források kialakítására.

Az energiahivatal elnökhelyettese az Indexnek elmondta: a gázfogyasztókat öt osztályba sorolják. Az első kategóriába azok kerülnek, akik alternatív tüzelőanyagokkal rendelkeznek, a második kategóriába azok az ipari nagyfogyasztók, amelyek vállalták, hogy szükség esetén kikapcsolhatják őket, igaz, ezért cserébe olcsóbban kapják a gázt. A hamadik kategóriába azok a vállalati fogyasztók, amelyek nem vállalták ezt, a negyedikbe a közintézmények, kórházak, iskolák, míg az ötödikbe a lakossági fogyasztók, akiknek így a legkevésbé kell tartaniuk arról, hogy lekapcsolják őket a hálózatról.

Tartalék másfél hónapra

A Mol Rt. sajtóirodáját és kommunikációs munkatársait napközben nem lehetett elérni, még a mobiltelefonokat sem vették fel, és visszahívási kéréseinknek sem tettek eleget; a cég délután tart sajtótájékoztatót a gázhelyzetről. Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport kommunikációs igazgatója reggel az Info Rádióban azt nyilatkozta: Magyarország másfél hónapra elegendő gáztartalékkal rendelkezik, vagyis ennyi ideig akkor sem lenne gond, ha egyáltalán nem érkezne földgáz Magyarországra.

Ferencz I. Szabolcs az Info Rádióban azt is elmondta, hogy egy átlagos téli napon 65-70 millió köbméter gáz fogy Magyarországon, ugyanakkor legfeljebb 42 millió köbméter érkezik, ami azt jelenti, hogy normális téli napokon is a nyáron felhalmozott készletekkel kell kiegészíteni a napi ellátást. Úgy tudjuk, a Mol - azon kívül, hogy a vele erre szerződött nagyfogyasztókat felszólította az olajra való átállásra - egyelőre nem tervezi a gázfelhasználás korlátozását.

Százmillió köbmétert nyúlt le Ukrajna?

Az orosz Gazprom gázipari monopólium hétfőn azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy 100 millió köbméter földgázt levett abból az orosz földgázból, amit a Gazprom az ukrán területen átvezető csővezetéken át szán az európai vevőinek. Az Interfax orosz hírügynökség jelentette, hogy Alexander Medvegyev, a Gazprom alelnöke javasolni fogja: független auditorok ellenőrizzék, mekkora mennyiségű földgáz kerül be az ukrán csővezeték-hálózatba.

A magyarországi gázellátás nehézségeit is okozó orosz-ukrán gázvita amiatt robbant ki, mert az orosz állami tulajdonú Gazprom ezer köbméter gáz árát az addigi 50 dollárról 230 dollárra akarta emelni január elsejétől. Ukrajna azonban az emelést drasztikusnak tartja, és azt csak fokozatosan, négy év alatt szeretné elérni az oroszok által kért árszintet, 2006-tól csak 80 dollárt fizetne, az oroszok ezért január elsején elkezdték az Ukrajnának szállított gáz mennyiségének csökkentését.

Függünk az oroszoktól

Magyarországra két vezetéken érkezik az import gáz: Ukrajnán keresztül Oroszországból Beregdarócnál elvi szinten maximálisan napi 30 millió köbméter, míg az ausztriai Baumgartnernél napi 12 millió köbméter. Ez utóbbi vezeték leágazása az ukrán tranzit vezetéknek, ám összeköttetésben van a nyugati gázhálózatokkal is. Ezért kisebb mennyiségben, jóval drágább nyugati gáz is érkezik rajta.

Magyarországon évente 14 milliárd köbméter gáz fogy, aminek 80 százaléka import. Az orosz importfüggőség eléri a 70 százalékot. A magyar gázhálózat napi 99 millió köbméter csúcsfogyasztást bír el, ám ekkora felhasználásra még nem volt példa: a legnagyobb, napi 90 millió köbméteres felhasználás tavaly február 9-ére datálható, amikor napokig nagyon hideg volt.

A napi fogyasztásnak körülbelül a fele import, a másik része pedig az összesen 3,4 milliárd köbméter térfogatú tárolókból napi szinten maximálisan kivehető 47,5 millió köbméter földgáz. A hazai termelés napi szinten legfeljebb 9,5 millió köbméter. Az öt gáztárolóban jelenleg 2,4 milliárd köbméter földgáz van.

Nemcsak mi nem kapunk

Ausztria- A szokásos szint harmadával csökkent Ausztria Oroszországból Ukrajnán át érkező gázimportja az orosz-ukrán gázárvita fejleményeként. Az orosz importgáz mennyiségének visszaesése egyértelműen súlyosbodott hétfőre virradóra - közölte hétfőn az osztrák olajipari óriásvállalat, az OMV.

Moldova - Ukrajna után a Moldovába irányuló gázszállítást is leállította Oroszország amiatt, hogy Chisinaunak sem sikerült megállapodnia az új szerződés feltételeiről a Gazprom orosz gázipari monopóliummal - jelentette be hétfőn Vladimir Voronin moldovai államfő. A moldovai vezetés szerint a Gazprom által meghatározott, ezer köbméterenként 160 dolláros ár Moldova szerint nem piaci ár, ezért Chisinau folytatja a tárgyalásokat az orosz szállítókkal.

Románia - Romániában napi 5 millió köbméterrel ( 25 százalékkal) esett vissza az Oroszország felől érkező földgáz mennyisége azután, hogy a Gazprom orosz gázmonopólium elzárta az Ukrajnának szánt gázszállítások csapját - közölte hétfőn Ioan-Codrut Seres román gazdasági és kereskedelmi miniszter. A Gazprom szállításai elégítik ki Románia földgázszükségletének 40 százalékát. Az árakat egy új, tavaly novemberben kötött szerződés alapján 2006 első negyedévére 285 dollárra ( 242 euró) emelték a korábbi 252 dollárról.

Horvátország - A Horvátországba szállított földgáz mennyisége 18 százalékkal csökkent vasárnap - jelentette be az INA horvát olajtársaság hétfőn. A mennyiség az óránkénti 131 ezer köbméterről 107 ezerre csökkent, ami azonban nem okoz ellátási zavart, amennyiben a kimaradó mennyiség nem növekszik és a helyzet nem válik tartóssá. Horvátország az orosz fölgáz teljes kimaradása esetén 15 napig tudja kielégíteni a szükségleteket. Elhúzódó válság esetén Zágráb az ipari fogyasztók felhasználását fogja korlátozni.

Lengyelország - Lengyelországba jelenleg napi 8 millió köbméter földgáz érkezik a korábbi 13 millió köbméterrel szemben az Ukrajnán át szállított mennyiség csökkenése miatt. A lengyel PGNiG csoport hétfőn bejelentette, hogy kéréssel fordult a Gazprom olajtársasághoz, hogy az a Fehéroroszországon át (Lengyelországba és Németországba vezető ) Jamal csővezetéken növelje a szállításait, pótolja a kiesett mennyiséget. A Gaz-System csővezeték üzemeltető lengyel társaság már csökkentette egyes ipari felhasználók ellátását, elsősorban a nehézvegyipari cégeket.

Franciaország - Franciaország legnagyobb földgázellátója, a Gaz de France az orosz szállítások 25-30 százalékos visszaesését jelentette hétfő reggelig. Az Ukrajnán keresztül történő orosz földgázszállítások leállítása miatt esett vissza a mennyiség. A mennyiség vasárnapról hétfőre történt jelentős csökkenésének kompenzálására a vállalat megtette az intézkedéseket.