Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Csütörtöktől ismét gázkorlátozás

2006.01.18. 17:19
Bár az első hírek még arról szóltak, hogya Gazprom az oroszországi hideg miatt csökkentette európai szállításait, napközben kiderült: a gáz ismét Ukrajnában szivárog, 11 százalékot vettek el a tranzitgázból. Bár a csökkenés nem veszélyezteti a hazai ellátást, csütörtöktől a Mol ismét korlátozza a nagyfogyasztók ellátását.
A Mol csütörtök reggel 6 órától korlátozza a nagyfogyasztók, elsősorban az erőművek gázellátását, ami azt jelenti, hogy azoknak átmenetileg olajtüzelésre kell átállniuk - mondta Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter Mosonyi Györggyel, a Mol Rt. vezérigazgatójával folytatott tárgyalása utáni sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten. Hozzátette: erre azért kerül sor, mert a Gazprom az oroszországi nagy hidegre való tekintettel, szerda reggel 20-25 százalékkal csökkentette a Magyarországra érkező gáz mennyiségét, így délután 13 órakor a 29 millió köbméteres megszokott mennyiség 22 millió köbméterre csökkent.

Kóka János utalt arra, hogy Magyarország napi kapacitása 96 millió köbméter, aminek fele külföldről érkezik, míg a másik fele a gáztárolókból származik. A miniszter kiemelte, hogy Magyarország energiabiztonsága érdekében még február vége előtti időpontra találkozót kezdeményezett a Gazprom vezetőjével, és az orosz energiaügyi miniszterrel, január 27-re összehívta a Horvátországgal és Szlovéniával kibővített V4 országok energiaügyi minisztereit közös energiabiztonsági álláspont kialakítására.

Ukrajnában tűnik el a gáz

Az orosz Gazprom szerdán hangsúlyozta, hogy még túl is teljesíti szállítási kötelezettségeit az európai fogyasztóknak, míg az ukrán Naftohaz elismerte: mintegy 11 százaléknyit elvett a nekik szánt tranzitgázból. Az orosz gázmonopólium közölte, hogy a nagy hideg ellenére hiánytalanul teljesíti európai szállítási kötelezettségeit európai fogyasztóinak, sőt hét százalékkal többet küld nekik, mint amennyit szerződésben vállalt. Az Interfax kijevi jelentése szerint Ivan Placskov ukrán energiaügyi miniszter közölte: a Gazprom hozzájárulásával szerdán napi 40 millió köbméterrel csökkentették az európai tranzitszállításokat, de ezt a mennyiséget az orosz cég saját földalatti tárolóiból pótolják. Oroszország napi 360 millió köbméter tranzitgázt pumpál az ukrajnai vezetékekbe Európa számára.

Előzőleg olyan médiajelentések terjedtek el, amelyek szerint csökkentek az orosz gázmonopólium szállításai Magyarországnak, több balkáni országnak és Olaszországnak. A hőmérséklet mínusz 30 fok alá süllyedt Oroszország európai központjában és mínusz 50 fok alá a szibériai lelőhelyeken. Olaszországban ugyancsak a nagyfogyasztók korlátozására készülnek. A Gazpromnak a szerződések teljesítéséről szóló közleménye a szakértők szerint a szerződések teljes időszakára - Magyarország esetében negyedéves időszakra - vonatkozik, az tehát nem zárja ki a szerdaihoz hasonló nyomáscsökkenéseket, a kiármaló gáz nyomásának, mennyiségének időszakos csökkenését, mint ahogyan az több európai országot érintett.