Bernadett
0 °C
4 °C

Életbe lépett a gázkorlátozás

2006.01.19. 09:41
Csütörtök reggel ismét áttértek gázról olajfűtésre azok a nagyfogyasztók, amelyek ezt a lehetőséget szerződésben vállalták. A Mol azért korlátozta az erre szerződött partnerei - főként erőművek gázellátását -, mert szerda óta ismét kevesebb gáz érkezik Oroszországból. A Gazprom szerint ők ezzel nem sértenek szerződést.
A Mol Rt. csütörtök reggel 6 órától korlátozza a nagyfogyasztók, főként az erőművek gázellátását, így az érintett cégeknek átmenetileg olajtüzelésre kell átállniuk. Ebben a hónapban ez már a második ilyen lépés: az év elején az ukrán-orosz gázárvita miatt esett ki 30-40 százalékkal a hazánkba érkező gázimport, míg most az oroszországi rendkívüli hideg időjárás miatt fogta vissza a Gazprom a szállítást.

Húsz-huszonöt százalékos kiesés

A gazdasági miniszter az átállást szerdán rendelte el, miután tárgyalt Mosonyi Györggyel, a Mol Rt. vezérigazgatójával. Az év elején az állam - a tulajdonában lévő MVM Rt.-n keresztül - magára vállalta az átállásból fakadó költségeket, így Kóka János akkori bejelentése szerint sem a lakossági energiaárak, sem az erőművek költségei nem emelkednek.

A gázkorlátozás bevezetésével egyidejűleg Kóka közölte: Magyarország napi kapacitása 96 millió köbméter, aminek fele külföldről érkezik, míg a másik fele a gáztárolókból származik. A miniszter szerint addig, amíg a hőmérséklet nem lesz tartósan mínusz tíz fok alatt, nem kell ellátási zavarokra számítani. Az Index heti meteorológiai prognózisa szerint ilyen hideg még éjszaka is csak jövő keddtől várható, a nappali hőmérséklet mínusz négy foknál várhatóan nem lesz hidegebb.

A Gazprom nem érzi magát hibásnak

A magyarországi gázszállításért felelős orosz állami cég, a Gazprom csütörtökön reggel azt közölte: nem sérti meg exportkötelezettségeit szállításainak korlátozásával. Ezt azzal indokolták, hogy az európai fogyasztókkal fennálló szerződéseiben nem pontos mennyiség van feltüntetve, hanem egy "villa", vagyis két érték intervalluma.

Korlátozások vannak, de a megállapodások keretein belül - ismerte el a Gazprom egy képviselője a Vedomosztyi csütörtöki száma szerint. A magyar Mol és az olasz Eni nem támaszt követeléseket a Gazprommal szemben, és a Molnál remélik, hogy a szállítások néhány nap múlva teljes mennyiségben megújulnak, írta az orosz üzleti lap, a Mol képviselőjére hivatkozva.

Csak visszatértek a vállalt szintre?

A Vremja Novosztyej szerint annyi történt csupán, hogy a Gazprom, amely napi 390 millió köbméter gázt, vagyis a szerződéses mennyiségnél 40 millióval többet szállított Európába, szerdán visszatért a szerződéseiben vállalt napi 350 millió köbméteres szintre. Ezzel szemben Kóka János szerdán azt mondta: délután egy órakor a 29 millió köbméteres megszokott mennyiség 22 millió köbméterre csökkent.

A Gazprom szerint ha az év elején Ukrajna nem csapolta volna meg a tranzitot, és így nem lett volna exportkiesés, akkor az európai fogyasztók nem nyugtalankodtak volna túlságosan. Így azonban ismét ráébredtek, hogy az orosz gáz nem stabil forrás, mondta egy nyugati elemző a The Moscow Timesnak. "Sokan rádöbbentek, hogy nem függhetnek ennyire egyetlen forrástól" - fogalmazott Stephen O'Sullivan, a United Financial Group főkutatója.