Valér
4 °C
8 °C

Egy lépésre a korlátozástól

2006.01.23. 10:47
Már csak egy hajszál választ el attól, hogy húsz év után újra gázfogyasztás-korlátozást kelljen elrendelni Magyarországon: a mintegy húsz százalékos importkiesés miatt a Mol maximum napi 87,5 millió köbméter gázt tud biztosítani, ez kevesebb, mint amennyit a tavalyi tél leghidegebb napjaiban használt az ország, és alig több mint egy százalékkal több annál, mint amennyire most szükség van.
Egyelőre továbbra is csak az úgynevezett megszakítás, és nem korlátozás van érvényben a gázfogyasztásra: a megszakítás azt jelenti, hogy összesen 34, ezt a Mol-lal kötött szerződésében az amúgy kapott kedvezményes árért cserében vállaló nagyfelhasználó átmenetileg más energiahordozóra, jellemzően olajra ált át. A Mol-tól kapott tájékoztatás szerint ez napi szinten 1-2 millió köbméter megtakarítást jelent, ami viszont azt jelenti: a megszakítás immáron nem óvintézkedés, e nélkül nem lenne biztosítható az ország gázellátása.

A Földgázszállító Rt. tájékoztatása szerint ugyanis ma, január 23-án hétfőn 86 millió köbméteres fogyasztásra számítanak, a -11-es fokos napi középhőmérséklet mellett. Ugyanakkor jelenleg, a csökkentett importnak köszönhető a hazai rendszer maximum 87,5 millió köbméter kiszolgálására képes. Ennek oka, hogy bár több milliárd köbméteres a tározókapacitás, a rendszer úgynevezett betáplálási határértéke napi 47,5 millió köbméter - azaz hiába áll a tározókban a gáz, az import mennyiség alakulása kihat a napi maximumot jelentő mennyiségre.

Közel a rekordhoz

A mostani kalkulációk szerint várható fogyasztási adatok egyébiránt már alig maradnak el az eddigi csúcstól: ez szinte pont egy évvel ezelőtt, egy tavaly februári napon volt, amikor a napi felhasználás 90 millió köbméter volt. Bár a fogyasztás nagyban összefügg az időjárással, amely a következő napokban enyhül, sokat számít az is, hogy évről évre több háztartásban fűtenek gázzal. A rendszerváltás óta közel a duplájára nőtt az olyan lakások száma, ahova be van vezetve a gáz, míg 1990-ben csak az otthonok negyven százalékában, tavaly már háromnegyedében volt gáz.

Magyarország földgázfogyasztása az utóbbi napokban
m3 C° napi középhőmérséklet
január 20-án 72 millió -3,2
január 21-én 64 millió a várt -1 foknál magasabb
január 22-én 74,5 millió -3,7
január 23-án* 86 millió előre jelzett napi középhőmérséklet -11
* várható, Forrás MOL

Lépcsőzetes korlátozás

Magyarországon utoljára 1987-ben kellett elrendelni fogyasztáskorlátozást, ami akkor a két felső fogyasztói kategóriát érintette. A korlátozási rendszernek öt lépcsője van, ezek közül az első háromba kizárólag ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági felhasználók tartoznak. Az első lépcső életbe léptetése 3, a második 4, a harmadik 9,6, a negyedik pedig már 20 millió köbméteres napi fogyasztás megtakarítást jelent. Az első körbe a napi 2500 köbméter felett, a másodikba a napi 500 és 2500 köbméter közötti fogyasztók tartoznak, a harmadikba az 500 köbméter alatti meghatározott fogyasztók, míg a negyedik lépcső már érinti a közintézmények egy részét, például az iskolákat - tudtuk meg a Mol-tól. Az ötödik, utolsó kategória már a lakossági fogyasztás korlátozását is jelenti, ennek szükségességével még senki nem számol.

Csak minimális enyhülés jön

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban enyhül, de kedden még csak minimális mértékben az idő, Budapesten a mai -10 fokos várható középhőmérséklet után kedden -9 - -10 fok közötti, szerdán -9 fok körüli középhőmérséklet várható, míg az ország több részén -10 fok alatt maradhat az átlagos középhőmérséklet.