Benedek
-4 °C
5 °C

Ma megdőlhet a gázfogyasztás rekord

2006.01.24. 16:31
A vártnál és a becsült maximális kapacitásnál is több gázt fogyasztottunk hétfőn, kedden pedig új rekord is születhet. A rendszer már technikai bravúrokkal képes csak kiszolgálni az igényeket, és a károsodás veszélye is fennáll.
A vártnál három millió köbméterrel több, összesen 89 millió köbméter gáz fogyott hétfőn Magyarországon: ez egyébként több annál is, mint amit a 20-25 százalékkal csökkent orosz import mellett a Mol maximális nap kapacitásként jelölt meg (87,5 millió köbméter). A társaság közleménye szerint az, hogy mégis sikerült kiszolgálni az igényeket, két dolognak köszönhető: az import mennyisége tegnap 2,5 millió köbméterrel nőtt, az eddigi csökkentett mennyiséghez képest. Másrészt csúcsra jár a hazai kitermelés: a Mol közleménye szerint 10,5 millió köbméter földgáz kitermelése folyik naponta. Ez az Indexet tájékoztató szakemberek szerint már a kutak későbbi üzemeltethetőségét, élettartalmát befolyásolni képes túltermelés, így hosszútávon semmiképpen nem tartható fenn: a hazai termelés normális körülmények között mintegy 8 millió köbméter naponta.

A Mol várakozásai szerint a keddi, január 24-i fogyasztás 90 millió köbméter körül várható: ez azt jelenti, hogy a tavaly februárban elért hasonló napi fogyasztási rekord is megdőlhet - miközben most az import lényegesen kevesebb. A közlemény szerint a társaság "előre láthatóan a mai napon is biztosítani fogja a fogyasztók korlátozásmentes kiszolgálását", de ehhez már a csővezetékben lévő földgázkészlet kihasználására is szükség van. Ez szakértők szerint már technikai bravúrt jelent, a kisebb importmennyiség miatt a csővezetékben amúgy is csökkent nyomás további, időnkénti átmeneti csökkentését majd visszaállítását.

Honnan lesz pótlás?

A hatályos jogszabályok szerint az ellátás biztonsága érdekében a Mol önállóan is dönthet korlátozás életbe léptetéséről, a társaság korábbi közleményében utalt is rá, hogy kész ezt megtenni, amennyiben a helyzet megköveteli. A rekordfogyasztás biztosításához szükséges gázpótlást Kóka János gazdasági miniszter hétfői bejelentése szerint azonban nem az ilyen esetekre kitalált korlátozási mechanizmuson keresztül érvényesítené az állam: ennek első lépcsőjében a napi 2500 felett igényű fogyasztó ipari fogyasztókat kapcsolhatnák ki a rendszerből, mellyel mint 2-3 millió köbméter felesleg keletkezik. Ehelyett a GKM vezetője három erőművel való megállapodást jelentett be arról, hogy azok vállalták: szükség esetén átállnak az állam által rendelkezésükre bocsátott, a stratégiai tartalékkészletből származó kőolajra. Kóka János szerint árkülönbséget a költségvetés finanszírozná. Információink szerint eddig azonban még egyetlen erőmű sem állt át - ilyen bejelentés sem a gazdasági tárca, sem a cégek részéről nem érkezett. A Budapesti Erőmű ugyanakkor közleményében arra utal, hogy az ezzel kapcsolatos tárgyalások még folyamatban vannak: a társaság ugyan tudomásul veszi a kormányzat szándékát, de " A csökkentett mennyiségű földgáz mértékéről és ütemezéséről a tárgyalások folyamatban vannak."

Nem bíznak Magyarországban az energetikai befektetők
Magyarország kiszolgáltatott helyzetben van, az energiaellátást övező bizonytalansági tényezőkent csökkenteni kell - ebben egyetértettek a Népszabadság által szervezett energiapolitikai konferencia résztvevői, köztük Kóka János gazdasági miniszter is. Az egyik lehetséges kiút új erőművek építése lenne, a befektetők azonban elmúlt évek kiszámíthatatlanságot sugalló kormányzati magatartása miatt óvatosak és nehezen jönnek Magyarországra - tették hozzá a vállalatok képviselői.

Nem állt még át a startégiai kőolajtartalékok felhasználására a Csepeli Áramtermelő Kft sem. Mint Briglovics Gábor kereskedelmi igazgató az Indexnek elmondta, ma kapták meg a gazdasági miniszter erre irányuló kérését tartalmazó levelét, és egyben ígéretét arra, hogy a tárca végrehajtja azokat szükséges jogszabály-módosításokat, melyek biztosítják, hogy az áramtermelőt ne érje veszteség, azaz lényegében gázáron juthassanak olajhoz. A kereskedelmi igazgató szerint cége a GKM kérésének megfelelően kész azonnal csökkentetni a gázigényét, amint a Mol Földgázellátó Rt.-től ilyen irányú jelzés érkezik, és gáz helyett elsőkörben saját készleteiből is olajt használni. Ezt egyébként a Mol-lal kötött kereskedelmi szerződés alapján csütörtök óta is megteszik bizonyos mennyiség erejéig, a Csepeli Áramtermelő az egyike azon 34 cégnek, melyek esetében a Mol saját belátása szerint elrendelheti a gázszolgáltatás részleges megszakítását.