Bernadett
0 °C
4 °C

Egyre több a gáz

2006.02.06. 17:02
Még mindig nem a szokásos, de már azt szinte elérő mennyiségű orosz gáz érkezik az Ukrajna felőli csővezetéken: a hazai tároló kapacitások kímélése érdekében a Mol azonban hétfőtől ismét több nagyfogyasztó kiszolgálását megszakította, így ezen cégeknek - a Mol-lal kötött szerződésükben vállaltaknak megfelelően - olajfelhasználásra kell átállniuk. A következő egy hétben a január közepi időjárást idéző nagy hideg nem várható, így az ellátásban sem lehet zavarra számítani.
Hétfőtől újra élt az úgynevezett megszakítás bevezetésének lehetőségével Mol: a fogyasztás korlátozása és a megszakítás között a különbség az, hogy utóbbi esetben csak 34 olyan nagyfogyasztó kiszolgálásának átmeneti és adott esetben csak részleges felfüggesztéséről van szó, akik az egész évben élvezett kedvezőbb árakért cserébe a Mollal kötött szerződésükben vállalták a gáz esetenkénti nélkülözését. A Mol tájékoztatása szerint a hétfőn elrendelt megszakítás nem is érinti mind a 34 céget, de azt, hogy pontosan hány vállalatot "vágtak el" a gáztól, nem közölték.

Kevesebb jön, de már nem sokkal

Eközben lassan visszatér a normális mennyiséghez az Ukrajnán keresztül érkező orosz gázexport. Kántor Sándor, a Mol kommunikációs vezetője az Indexnek azt mondta, a várt napi 30 millió köbméter helyett most napi 29 millió köbméter érkezik. Az elmúlt napokban a társaság közleménye szerint rendre 26 millió köbméter körül volt a beérkezett gáz mennyisége, míg január közepétől a hónap végéig a 22-23 millió köbméter volt a jellemző napi mennyiség.

Egyelőre nem készült pontos összesítés arról, hogy mennyi az orosz elmaradás, ami egyébként a szerződés jellegéből adódóan nem is minősül szerződésszegésnek: a negyedéves elszámolási időszakban a Mol annyit fizet, amennyi gázt átvett - hangsúlyozta Kántor Sándor. Az elmaradás következménye a hazai tározókban tárolt gáz nagyobb ütemű felhasználása, így ezek feltöltéséhez a fűtési szezonon kívüli időszakban több gázra lesz szükség.

Nincs januári hideg

A következő napokban nem várható a január közepén jellemző hideg, az előrejelzések szerint maximum -6 fok körülire hűl le a levegő. A Mol közleménye hétfőre -8 fokos középhőmérséklet mellett 81-83 millió köbméteres napi gázfogyasztással kalkulál. Összehasonlításképpen: az orosz export legnagyobb mértékű visszaesése idején is 79 millió köbméterben határozták meg a legnagyobb napi kapacitást, a fogyasztás pedig leghidegebb napokon sem haladta meg a 90 millió köbmétert.

Így egyelőre nincs szükség arra sem, hogy a 34 megszakítható nagyfogyasztón túl további erőművek álljanak át olajtüzelésre: Kóka János gazdasági miniszter korábban három erőművel folytatott erről tárgyalásokat, de az átállásra végül akkor sem volt szükség. A miniszter szerdán Moszkvába utazik, ahol tárgyal a Gazprom vezetőivel is.