Verseny jön a gázpiacon

2006.06.23. 12:24
Új szabályozási tervet készített a gázszektorra a Magyar Energia Hivatal. Az ágazatot az árampiaccal együtt jövő év közepétől kell liberalizálni, az eredeti tervek azonban csak 5-10 százalékos piacnyitással számoltak. Ez az új elképzelés szerint akár hatvan százalék fölötti is lehet.
Az új, tervezett szabályozás révén a jelenlegi 5-10 százalékos aránnyal szemben automatikusan kétharmadosra nőne a verseny a gázpiacon, megszűnne a jelenleg teljes körűen szabályozott közüzemi tevékenység, s a most közüzemi szolgáltatóként működő cégek szabad piaci kereskedőkké válnának.

A Magyar Energiahivatal (MEH) által közzétett javaslat szerint kezdetben a mostani közüzemi szolgáltatók, azaz részben a leendő gázkereskedelmi engedélyes cégek ellátási kötelezettséggel rendelkező, úgynevezett egyetemes szolgáltatókká válnának, míg később ez a kötelezettség megszűnne, de pályázhatnának erre a szerepre. Ez az egyetemes szolgáltatás, hasonlóan a távközlési piacon működőhöz, a hatóság által előírt és elvárt garantált minőségű szolgáltatás lesz.

Az egyetemes szolgáltatást csak a háztartási és a kisipari fogyasztók vehetnék igénybe, de gázt, saját döntésük alapján vásárolhatnának a versenypiacon is. Az egyetemes szolgáltatók már nem hatósági áron szolgáltatnának, csupán egy, a versenypiacin alapuló kontrollált díjat kellene alkalmazniuk. Ez a díj azonban a tervezet szerint semmiképpen sem okozhatna az adott társaságnak veszteséget.

Az egyetemes szolgáltatást igénybe vevők csoportján belül csak a szociálisan rászorulók kapnának államilag támogatott kedvezményes tarifán alapuló gázt. A tervezet szerint hivatal a Gazdasági Versenyhivatallal együtt kijelöli a jelentős piaci erejű szolgáltatatókat, amelyekre egy speciális preventív szabályozást alkalmaznának azért, hogy ne élhessenek vissza gazdasági erőfölényükkel. Így például ellenőrzik áraikat, s kötelezően részt kellene venniük az egyetemes szolgáltatásban.

Az új szabályozással megszűnne több fogalom, besorolás, szervezet és tevékenység is, így például a gázrendszer-irányítás. Ezt a szerepet, azaz gázrendszer egyensúlyának fenntartását a gázszállítói engedélyt kapott társaságok látnák el, amelyek a rendszerben lévő gázfelesleggel egy úgynevezett likvid piacot is működtetnének. Így gyakorlatilag minden szállító egyben a saját rendszerirányítójává is válna.

Az új szabályozás korrekt piaci versenyt teremt úgy, hogy ellenőrzi a jelentős piaci erejű fogyasztókat és védi a kicsiket. A leendő szabályozás figyelembe veszi és eleget tesz az uniós elveknek is, valamint teljesíti a környezetvédelmi előírásokat. A tervezet szakmai vitája a következő hónapokban várható, ám szakértők szerint az új gáztörvény csak a jövő év közepére születik meg. Az uniós elvárások szerint a magyar áram- és gázpiacot a jövő év közepén kell szabaddá tenni.  • Bérelnék
  • Bankszámla