Mátyás
-6 °C
1 °C

Nehéz elmenekülni a gázáremelés elől

2006.08.25. 09:41
A gázár és az áfa emelése miatt sokan ismét a fa- és széntüzeléssel próbálkoznak. A vevőket azonban itt is áremelések várják. Nincs könnyű dolga annak, aki még az áfaemelés előtt be akar vásárolni, hiszen a tűzifára néhol heteket kell várni - írja a Népszabadság.

Aki ismét szénnel vagy fával akar fűteni, annak a Tüzépeken izzasztó árakra kell felkészülnie - derül ki a lap országos összeállításából. Volt, ahol már emeltek, míg máshol szeptemberben várható a nagyobb drágítás. Az biztos, hogy az áfa emelése 1-jétől a szenet és a fát egyaránt drágítja. Már ha számlára veszi valaki, hiszen a "fekete" szenet vagy áfátlan fát árulóknak nem kell adózniuk, bár lehet, hogy az emelkedő piaci árak miatt ők is drágítják majd a portékát. Az áradatok azt mutatják, hogy az utóbbi tíz évben a szén és a tűzifa ára is lendületesen emelkedett, és bár elmaradt a gázétól vagy az áramétól, de a házhoz szállítás költségei, a beszerzéssel és a felhasználással kapcsolatos vesződségek eddig nem sokakat térítettek vissza a hagyományos tüzelőanyagokhoz.

A szilárd tüzelőanyagokra való át-, illetve visszaállás drága mulatság, hiszen akinek a tüzelési rendszerét nem erre tervezték, annak ma már akkora költséget okoz a gáz, valamint a szén és a fa felhasználásának együttes lehetővé tétele, amit alkalmasint csak sok év alatt tud megtakarítani ezzel.

A fa és a szén vevői között a szegények és a gazdagok egyaránt megtalálhatók a Népszabadság szerint. Az egyik véglet az, aki a márványkandallójába viszi a fát, a másik pedig az önkormányzat utalványával szatyornyi tételt vásárló. A Tüzép-telepeken most többen vesznek fát és szenet a szokásosnál, de a felhasználásuk még nagyon távol van attól, hogy akárcsak megközelítse a gázét.