Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Negyedére csökken a gázártámogatás

2006.11.14. 07:43
Novemberben döntenek arról, hogy első lépésben milyen mértékben faragható le a gáz- és távhőtámogatásra fordított összeg, amely ebben az évben mintegy 200 milliárd forintot tesz ki. Ma a hazai lakossági gázárakon átlagosan 40 százalékos a költségvetési támogatás.

A gázártámogatás keretösszegének jelentős csökkentésére Magyarország kötelezettséget vállalt a Brüsszelben benyújtott konvergenciaprogramban. Ennek módjáról azonban még nincs döntés.

Kényes ügy

„Több lépésben, több évre elosztva lenne célszerű a dotációt 50-60 milliárd forintos szintre vinni. A majdani végső keret azonban a mostani elképzelések szerint már nem gázártámogatás lenne, hanem a szociális rendszer része” – fejtette ki a Világgazdaságnak Hegedűs Miklós, a Gazdaságkutató Intézet Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

A csökkentés kényes voltát mutatja, hogy ma a költségvetés gáz- és távhőár-támogatási kiadásai nagyobbak, mint az összes egyéb szociális célú szubvenciója.

Nem könnyű meghatározni az alanyi helyére álló rászorultsági elvű gázártámogatás módját és mértékét sem. Minél pontosabb, annál körülményesebb és költségesebb annak eldöntése, hogy kiknél, illetve mely családoknál mekkora támogatás lenne igazságos. A teljesen valós képet adó felmérés elképzelhetetlen, hiszen például nem ismertek a családok feketegazdaságból származó jövedelmei sem – hozott egy példát Hegedűs Miklós.

Torz kép

Torzítja a rászorultságról kapott képet, hogy a legrosszabb anyagi helyzetű családok nagy részénél nincs is vezetékes gáz. Ez is a mellett szól, hogy a ma még gázártámogatásként juttatott összeget mielőbb szociális dotációként juttassák el az érintett családokhoz. Ám addig is ésszerűbb és igazságosabb lenne a fogyasztásarányos gázártámogatásról átállni a fix összegűre.

A jövő év elejétől alkalmazandó, döntésre váró megoldás szerint első lépésben nem fizet többet a gázért a ma támogatásban részesülők legrosszabb anyagi helyzetben lévő 20 százaléka. Viszont a legjobb anyagi helyzetű felső egyharmadnak megnő a számlája.

Még egyeztetnek

A lépés nyomán 110-120 milliárd forintra csökken a 2007-es gáz- és távhőár-támogatási költségvetési kiadás. Ezt a következő évben újabb 40-50 milliárdos keretlefaragás követheti. „Pillanatnyilag annyi biztos, hogy a szubvenció jövedelemalapú lesz, s hogy a leginkább rászorultak számára nem drágul a gáz. A részletekről azonban még legalább egy hétig folynak az egyeztetések” – válaszolt lapunknak Schranz Edit, a szociális tárca szóvivője.

Az elmúlt kilenc hónap gázárakat befolyásoló tényezői alapján nemigen indokolt, hogy a támogatás nélküli hazai földgázárak nőjenek – véli Hegedűs Miklós. Ezen belül az elmúlt másfél hónapban például 20-25 százalékkal esett a nyers- és a gázolaj világpiaci ára, s importunk szempontjából kedvezően alakult a dollár árfolyama is.