Szilvia
5 °C
16 °C

Júliusban újra drágulhat a gáz

2007.02.21. 11:12
Senki nem elégedett a gázpiacon – a fogyasztók négyötöde ez év elejétől sokkal többet fizet a támogatási rendszer változása miatt. Az alacsony nyereségszintre panaszkodó szolgáltatók a tényleges importszintnél évekig alacsonyabban elismert árak miatt mégis újabb emelést szeretnének júliustól (az energiahivatal szerint nőhet, de akár csökkenhet is a gázár). Az állam néhány éven belül lejjebb faragná a támogatásokat, és a feladatból többet hárítana az önkormányzatokra.

A gázártámogatási rendszer változása miatt ettől az évtől egyes családok akár 66-70 százalékkal is többet fizethetnek a gázért, mint tavaly. Pedig maga a gázár nem változott, azért köbméterenként továbbra is 101 forintot kell fizetni, ezt az összeget csökkenti a jövedelmi kategóriák szerinti kedvezmény. Akik a legnagyobb támogatásra jogosultak – a szociális tárca adatai szerint ez az összes fogyasztó 22, a támogatást igénylők csaknem 40 százaléka –, azok a tavalyival megegyező árat fizetnek.

A gázárak szabályozásáról szóló jogszabály szerint évente kétszer, január 1-jén és július 1-jén lehet felülvizsgálni az árakat, de szükség esetén a közbeeső negyedévekben is lehet emelés. Idén április 1-jén nem lesz "rendkívüli" árváltoztatás, egy júliusi áremelés lehetőségét ugyanakkor nem zárta ki Farkas Zoltánné, a Magyar Energia Hivatal osztályvezetője a GasCon 2007 konferencián (azt sem ugyanakkor, hogy akár csökkenheti is az ár a második félévre).

A szolgáltatók áremelést szeretnének

A szolgáltatók szerint mindenképpen drágítani kellene. A tényleges importárnál ugyanis évek óta alacsonyabb a tarifában elismert átlagár, ami százmilliárdos nagyságrendű kiesést jelentett nekik. Az importár idén áprilistól már az elismert ár alá csökkenhet, de a felhalmozódott hiány miatt ennek ellenére is drágulhat a gáz júliustól.

A tarifában elismert ár idén nagyjából köbméterenként 70 forint körül van, 2005-ben ennek körülbelül a fele volt, és tavaly is csak 50 forint körül alakult. A tényleges importárak ugyanakkor már 2005-ben köbméterenként 50 forint fölött körül voltak, igaz, ez év tavaszától a MEH ennek csökkenésére számít (pontos adatok nincsenek, mert a hivatal osztályvezetője szerint ezek nem publikus számok, előadásában egy olyan görbén mutatta a kétféle ár közötti eltéréseket, amelyen a számok szinte leolvashatatlanok voltak).

Ennek tükrében nem meglepő, hogy az öt nagy gázszolgáltató – amelyek összesített eszközállománya tavaly 353 milliárd forint volt – csak 10 milliárd forint körüli adózás előtti eredményet ért el. Laczó Sándor, az Égáz/Dégáz Zrt. vezérigazgatója szerint ez a helyzet senkit nem ösztönöz fejlesztésekre.

Támogatások: kevesebb és még kevesebb

A szolgáltatóknak sem jött jól a lakossági terhek komoly növekedését jelentő támogatásváltoztatás. A január 1-jén hatályba lépett korrekciókról már látható: a lakosok többségének nő a tarifája, aminek a hatására várhatóan emelkedni fog a szolgáltatást díjat késedelmesen kifizetők aránya, így a szolgáltatói kinnlévőségek értéke is – prognosztizálta König Éva, a szociális tárca főosztályvezetője.

Ráadásul már látható, hogy a támogatási rendszer nem marad fenn tartósan. A főosztályvezető szerint a meglévő számos támogatást – a gázártámogatás mellett az önkormányzatok által adott lakhatási és egyéb támogatásokat, valamint a civil szervezetek segítségeit – össze kell hangolni.

A szakértő lehetségesnek nevezte, hogy a gáztámogatás néhány éven belül bele fog simulni egy általános lakásfenntartási, lakhatási támogatásba. Kőnig Éva szerint ezzel párhuzamosan újra kell gondolni az állam, az önkormányzati és a civil szektor közötti feladatelosztást. Ez az állami szerepvállalás csökkenését, így az önkormányzatok feladatainak, terheinek bővülését eredményezheti. Kőnig Éva ugyanakkor a széles körű gáztámogatás kapcsán arra is felhívta a figyelmet, nem tartható huzamosan az a gyakorlat, hogy az ország lakóinak kétharmada részesül valamiféle szociális segélyezésben.

Szezonális díjak: télen drágább, nyáron olcsóbb

A gázpiac elvileg idén júliustól, gyakorlatilag jövő nyártól megvalósuló liberalizációja is befolyásolja majd a gázárak alakulását, de ez idén aligha érinti a fogyasztókat. A szállítás, tárolás és elosztás díját, a kereskedői árrést, valamint a földgáz beszerzési árát várhatóan az eddigitől eltérő számítások szerint kell megfizetni. Tervezik például a szezonalitást tükröző teljesítménydíj bevezetését. Ez télen többletfizetést, a nyári hónapokban viszont elenyésző díjat jelentene a szolgáltatóknak, így a fogyasztóknak.

Az 500 köbméter feletti fogyasztóknak így télen 12-13 százalékkal drágább, de az átmeneti hónapokban (március, április, október, november) 1-2, míg nyáron 16-18 százalékkal olcsóbb lenne a gáz. A 100-500 köbméter közötti fogyasztók 17-20 százalékkal fizetnének többet télen, nyáron viszont 20 százalékkal csökkenne a gázszámlájuk, míg az átmeneti hónapokban a nagyfogyasztókhoz hasonlóan néhány százalékkal fizetnének kevesebbet.

Hogyan szűnnek meg a szabályozott árak?

Az új modellben megszűnik a szabályozott, a lakosok számára jelenleg köbméterenként 101 forintos gázár, bár arról még nincs pontos döntés, hogy mikor és hogyan. Az energiahivatal szakértője szerint az egyik lehetőség, hogy 2008 júliusától minden fogyasztói csoport számára egyszerre szüntetik meg, míg a másik az, hogy akkortól csak az 500 köbméter fölötti fogyasztók, majd októbertől a 100-500 köbmétert, 2009 áprilisától a 20-100 köbmétert fogyasztók, valamikor azt követően a 20 köbméternél kevesebbet használók szabályozott ára szűnne meg.

A szabályozott ár megszűnése után a MEH szerint indokolt lenne a gáz árának havonkénti változtatása, amit Farkas Zoltánné a gázfogyasztás szezonális jellegével indokolt. El tudják képzelni azt is, hogy negyedéves lesz az árkövetés. Az energiahivatal tervei szerint a lakossági fogyasztók a szociális támogatást akár az úgynevezett egyetemes szolgáltatónál, akár a gázpiaci kereskedőknél megkaphatják majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?