Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Újabb gázmező a Dél-Alföldön

2007.05.24. 00:31
Olaj- és gáz kitermelésére alkalmas mezőt talált a Dél-Alföldön a kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. Ez a társaság bukkant korábban a gigantikus makói gázmezőre, amely a hazai fogyasztást 100 évig tudná fedezni, és amelynek köszönhetően az ország önellátó lehet. A mostani, Makótól keletre lévő mezőről az első nap 337 hordónyi olajat és 21 ezer köbméter gázt tudtak felhozni.

A kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. szerdán bejelentette, hogy kitermelhető olaj- és gázmezőre bukkant a Magyarcsanád-1 számú kutatókútnál, Endrőd térségében. Az első próba napi 337 hordó könnyűolajat és napi 21 ezer köbméter földgázt adott. "A Magyarcsanád-1-nél talált, természetesen folyó endrődi olajzóna új dimenziót ad a munkánknak, mivel a magyarországi feltárási programunk kiterjed az olajra is" – mondta a Falcon elnök-vezérigazgatója, Marc A. Bruner. A Magyarcsanád-1 kút a Falcon makói koncessziós területének déli részén van.

A kutatás területe (forrás: Google Map)
A kutatás területe (forrás: Google Map)

Előzőleg, kedden a Falcon magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj és Gázkutató Kft. megkapta a hosszú távra szóló kitermelési engedélyt. A társaság a makói földgázkincs kitermelésére vonatkozó kérelmét 2006 októberében nyújtotta be. A kitermelési engedélyt a magyar kormány a vállalat tavaly decemberi zárójelentésére alapozva adta meg. A TXM e jelentésben ismertette a Makói árok földgázkincsére vonatkozó adatokat, a kincs kitermelhetőségét.

Szabó György a TXM Kft. ügyvezetője korábban elmondta, hogy a nem hagyományos (BCGA) földtani szerkezetben található gázvagyon mennyisége meghaladja az 1500 milliárd köbmétert. Ezt a mennyiségbecslést független szakértők döntően a Szolnok geológiai megjelölésű formáció becsült gázvagyonára alapozzák. Abban található – az egyik legelismertebb független készletelemző, a Scotia által számított – készlet csaknem 80 százaléka.

A bejelentés szerint a Falcon öt kutat már fúrt, megkezdte a hatodik fúrását és felépített egy nagy teljesítményű csővezetéket. A remények szerint a makói árok legalább 100 évre biztosíthatja Magyarország földgáz-szükségletét.