Ágnes
-5 °C
2 °C

Csak jövőre érezzük a gázáremelést

2008.09.12. 11:17
Az október 1-jétõl, ezer köbméterenként 500 dollárra megemelt orosz földgázárnak most még nincs hatása a magyar árakra, a bejelentés inkább jelzésértékûnek tekinthetõ a még érvényben lévõ szerzõdések miatt.

Az október 1-jétõl, ezer köbméterenként 500 dollárra megemelt orosz földgázárnak most még nincs hatása a magyar árakra, mert a Gazprommal meglévõ hosszú távú szerzõdés az olaj világpiaci árához köti a földgáz magyarországi nagykereskedelmi árát - nyilatkozta Tótth András, az E.ON Földgáz Trade Zrt. szabályozási vezetõje az MTI-nek.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgatótanácsának elnökhelyettese tegnap jelentette be, hogy a Gazprom október elsejétõl ezer köbméterenként 500 dolláros átlagáron értékesíti a földgázt európai vevõinek. A korábbi közlés szerint Magyarország jelenleg 460 dollár körüli áron kapja a földgázt az orosz partnertõl. Az E.ON Földgáz Trade Zrt - a magyarországi nagykereskedõ és az orosz gáz importõre - valamint a Gazprom által megkötött hosszú távú szerzõdés árképletének alapja a kõolaj világpiaci ára - mondta Tótth András -, hozzátéve, hogy Medvegyev közlése jelzés a piac számára.

Az E.ON Földgáz Trade a bizonytalan magyar szabályozás miatt még nem tárgyalta újra a Gazprommal a hosszú távú szerzõdést, pedig a jelenlegi 2015-ben lejár. A gáztörvényt nemrégiben fogadták el és számos alsóbbrendû jogszabály még hiányzik. A Gazprom mostani közlése azt jelenti az E.ON Trade Zrt. számára, hogy magasabb induló árról kénytelen kezdeni a tárgyalást az orosz eladóval. Az E.ON vezetõ felhívta a figyelmet arra is, hogy az energetikai ügyekben illetékes miniszter a napokban közzétett rendelete eltörölte a nagykereskedelmi árban azt a korrekciós tényezõt (IK tényezõ), amely biztosította az E.ON számára, hogy a beszerzési árnál alacsonyabb értékesítési ár miatt ne kelljen veszteséget elszenvednie. Tótth András szerint ilyen körülmények között nincs garancia arra, hogy a társaság nyereségesen tevékenykedhessen.

A jogszabály szerint a földgáz értékesítési árát az energiaügyi miniszter határozza meg a Magyar Energia Hivatal javaslata alapján. Az áremelés mértéke rendre elmarad attól, amit a szakértõk szükségesnek tartanak. A következõ áremelés október elsején lesz. A miniszter döntése szerint a nem szabadpiaci, hanem közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 6,55 százalékkal, a nem lakossági átlagárak 9,4 százalékkal emelkednek, bár a szakma 11 százalék körüli áremelést tartott indokoltnak.

Többek között az exportált gáz árának emelésével akarja megtámogatni az orosz kormány az országnak a grúziai háborút követõen megrendült pénzpiacát. A külföldi tõke menekülése miatt a tõzsdei árfolyamok közel 50 százalékkal estek, a bankrendszer lividitása a pénzkivétel miatt minimálisra zuhant. Ezért tegnap a gáz árának emelése mellett - amelynek kivitelébõl idén várhatóan 65 milliárd dolláros bevétele lesz az országnak - Dimitrij Medvegyev orosz elnök a tõzsde állami alapokon keresztül történõ megsegítését is meglebegtette, hogy megnyugtassa a befektetõket. Ennek hatására a világ legnagyobb hitelminõsítõje, a Standard and Poor's - amely szerdán még arról tett bejelentést, hogy megerõsíti Oroszország rövid és hosszú lejáratú adósságának hitelminõsítését - rögtön figyelmeztette Moszkvát, ha a szuverén állami alapokat a megroggyant tõzsde kisegítésére használják fel, akkor a jelenlegi adósságbesorolást kockáztatják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!