Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak jövőre érezzük a gázáremelést

2008.09.12. 11:17
Az október 1-jétõl, ezer köbméterenként 500 dollárra megemelt orosz földgázárnak most még nincs hatása a magyar árakra, a bejelentés inkább jelzésértékûnek tekinthetõ a még érvényben lévõ szerzõdések miatt.

Az október 1-jétõl, ezer köbméterenként 500 dollárra megemelt orosz földgázárnak most még nincs hatása a magyar árakra, mert a Gazprommal meglévõ hosszú távú szerzõdés az olaj világpiaci árához köti a földgáz magyarországi nagykereskedelmi árát - nyilatkozta Tótth András, az E.ON Földgáz Trade Zrt. szabályozási vezetõje az MTI-nek.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom igazgatótanácsának elnökhelyettese tegnap jelentette be, hogy a Gazprom október elsejétõl ezer köbméterenként 500 dolláros átlagáron értékesíti a földgázt európai vevõinek. A korábbi közlés szerint Magyarország jelenleg 460 dollár körüli áron kapja a földgázt az orosz partnertõl. Az E.ON Földgáz Trade Zrt - a magyarországi nagykereskedõ és az orosz gáz importõre - valamint a Gazprom által megkötött hosszú távú szerzõdés árképletének alapja a kõolaj világpiaci ára - mondta Tótth András -, hozzátéve, hogy Medvegyev közlése jelzés a piac számára.

Az E.ON Földgáz Trade a bizonytalan magyar szabályozás miatt még nem tárgyalta újra a Gazprommal a hosszú távú szerzõdést, pedig a jelenlegi 2015-ben lejár. A gáztörvényt nemrégiben fogadták el és számos alsóbbrendû jogszabály még hiányzik. A Gazprom mostani közlése azt jelenti az E.ON Trade Zrt. számára, hogy magasabb induló árról kénytelen kezdeni a tárgyalást az orosz eladóval. Az E.ON vezetõ felhívta a figyelmet arra is, hogy az energetikai ügyekben illetékes miniszter a napokban közzétett rendelete eltörölte a nagykereskedelmi árban azt a korrekciós tényezõt (IK tényezõ), amely biztosította az E.ON számára, hogy a beszerzési árnál alacsonyabb értékesítési ár miatt ne kelljen veszteséget elszenvednie. Tótth András szerint ilyen körülmények között nincs garancia arra, hogy a társaság nyereségesen tevékenykedhessen.

A jogszabály szerint a földgáz értékesítési árát az energiaügyi miniszter határozza meg a Magyar Energia Hivatal javaslata alapján. Az áremelés mértéke rendre elmarad attól, amit a szakértõk szükségesnek tartanak. A következõ áremelés október elsején lesz. A miniszter döntése szerint a nem szabadpiaci, hanem közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 6,55 százalékkal, a nem lakossági átlagárak 9,4 százalékkal emelkednek, bár a szakma 11 százalék körüli áremelést tartott indokoltnak.

Többek között az exportált gáz árának emelésével akarja megtámogatni az orosz kormány az országnak a grúziai háborút követõen megrendült pénzpiacát. A külföldi tõke menekülése miatt a tõzsdei árfolyamok közel 50 százalékkal estek, a bankrendszer lividitása a pénzkivétel miatt minimálisra zuhant. Ezért tegnap a gáz árának emelése mellett - amelynek kivitelébõl idén várhatóan 65 milliárd dolláros bevétele lesz az országnak - Dimitrij Medvegyev orosz elnök a tõzsde állami alapokon keresztül történõ megsegítését is meglebegtette, hogy megnyugtassa a befektetõket. Ennek hatására a világ legnagyobb hitelminõsítõje, a Standard and Poor's - amely szerdán még arról tett bejelentést, hogy megerõsíti Oroszország rövid és hosszú lejáratú adósságának hitelminõsítését - rögtön figyelmeztette Moszkvát, ha a szuverén állami alapokat a megroggyant tõzsde kisegítésére használják fel, akkor a jelenlegi adósságbesorolást kockáztatják.