Eszter, Eliza
EUR 382,19 Ft
USD 358,31 Ft
14 °C
24 °C

Még nincs döntés a Mol privatizációjáról

2002.10.11. 11:11
A sikeres privatizációhoz elsősorban a tőzsdén jegyzett társaságokban meglévő részesedések értékesítése szükséges - döntött új vagyonpolitikai irányelveiről az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. igazgatósága.
A privatizáció újraindítása révén lezárulhat a kárpótlási folyamat, ezen kívül néhány éven belül megszűnhet az állami szerepvállalás a gazdaság azon szektoraiban, ahol az ellentétes az Európai Unió gyakorlatával - áll a vagyonlezelő MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az igazgatóság megállapítása szerint a privatizáció több módszer együttes alkalmazásával folytatható sikeresen, így a tőzsdén jegyzett társaságok értékesítése mellett új tőzsdei bevezetéseket is terveznek.

A javaslatot a közeljövőben tárgyalja a kormány

A vagyonkezelő a tőzsdén jegyzett és értékesíteni kívánt csomag részeként említi a Mol 25 százaléknyi részvénycsomagját is. Továbbá a Földhitel és Jelzálogbank, valamint a Magyar Villamos Művek részvényeinek tőzsdei bevezetését tervezi a vagyonkezelő.

A nem tőzsdén keresztüli privatizáció a Malévot érintheti. Emellet az ÁPV kiemelt feladatának tekinti, hogy kínálatot biztosítson a még piacon lévő kárpótlási jegyekkel szemben.

Az új privatizációs program eredményeképpen az állam vállalkozói vagyona 2004 végére 320 milliárd forinttal csökkenhet, 2006 végére pedig az állam tartós vagyonkezelésében mintegy 200 milliárd forint értékű tulajdon marad.

A javaslatot a kormány a közeljövőben napirendre tűzi - áll a vagyonkezelő közleményében.

Orbán szerint döntöttek a Mol privatizációjáról

Orbán Viktor a Fidesz-Magyar Polgári Párt parlamenti frakciója által kiadott sajtóközleményben súlyos és felelőtlen döntésnek nevezte, hogy az ÁPV igazgatósági ülése a Mol Rt. 25 százalékos állami tulajdonának értékesítéséről határozott.

A volt miniszterelnök szerint "egy ilyen döntés meghozatalát az Orbán-kormány nem tette lehetővé, hiszen az a gáz- és üzemanyagárak drasztikus emeléséhez vezethet". A közlemény szerint mindez a magyar családok, a nyugdíjasok, és a magyar vállalkozók nagy részét lehetetlen helyzetbe hozhatja.

Nem az ÁPV, hanem a kormány dönt

- Hamis, minden valóságalapot nélkülöz, ismételten csak önös kampányérdekeket szolgál Orbán Viktor azon állítása, miszerint döntés született volna a Mol Rt. állami tulajdonának értékesítéséről - reagált Gál J. Zoltán kormányszóvivő közleményben Orbán Viktor állításaira.

Gál J. Zoltán megfogalmazása szerint az alapvető ismeretek hiányáról tanúskodik, hogy Orbán Viktor ezt a döntést az ÁPV Rt. igazgatóságának tulajdonítja, az ügyben ugyanis a döntés joga a kormányé, a kormány azonban ilyen döntést nem hozott.

PM: a privatizációnak semmi köze a gázárakhoz

Szomorú, hogy egy volt miniszterelnök közleményében az ÁPV - kormány által még el sem fogadott - középtávú üzleti stratégiáját úgy tünteti fel, mintha az abban foglaltak már a Mol Rt. egy nap múlva esedékes közgyűlésén realizálódnának - nyilatkozta Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium (PM) szóvivője az MTI-nek.

Máté Dániel hozzátette: a Mol 25 százalékos állami részvénycsomagjának jövőbeni eladása nem befolyásolja a kormány gázárakkal kapcsolatos elképzeléseit, a kabinet továbbra is hosszú távon kiszámítható és a lakosság terheit legkevésbé növelő gázárképzés kialakításán dolgozik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás