Folyik az alkudozás az orosz-ukrán gázvitában

2009.01.01. 18:02
Az ukránok hajlandóak többet fizetni a gázért, ha többet kapnak a tranzitért. A Gazprom szerint egy héten belül megállapodás születhet. A magyar energiaügyi miniszter nem aggódik, több hétre elegendőek a készleteink.

Ukrajna hajlandó 235 dollárt fizetni ezer köbméter orosz gázért, ha a Gazprom is hajlandó a megemelt, 1,8 dolláros ezer köbméterenkénti tranzitdíj megfizetésére, jelentette be Oleg Dubina, az ukrán tranzitvállalat, a Naftogaz vezetője.

Korábban ugyanő nem járult hozzá, hogy orosz szakemberek ellenőrizhessék a Naftogaz mérőállomásain, hogy az ukránok valóban a vezetékekbe eresztik a Nyugat-Európába szánt gázt. Délutáni bejelentése szerint Ukrajna egyoldalúan napi 21 millió köbméterrel csökkentette az Európába szánt orosz gáz mennyiségét, azaz ennyit leemelt a napi 300 millió köbméterből.

Molnár Csaba energiaügyi miniszter szerint egyelőre nem érzékelhető nyomáscsökkenés a vezetékekben, de az ukrán döntés kihathat Magyarországra.

Ukrajna elnöke, Viktor Juscsenko korábbi nyilatkozatában 204-210 dolláros gázárat tartott volna reálisnak. Az oroszok 250 dollárt követelnek.

krajna 2008-ban ezer köbméterenként 179,5 dollárért kapta a földgázt Oroszországtól, de a Gazprom már korábban bejelentette, hogy minden vásárlójánál az európai piaci árakra kíván áttérni, amiként maga is ilyen árakat fizet a gázért a közép-ázsiai köztársaságoknak. Ez ezer köbméterenként 400 dollár körüli összeget jelentene, de hosszas alkudozás után Vlagyimir Putyin orosz kormányfő 250 dollárban jelölte meg az árat. Kijev még szerdán is csak 201 dollárt ajánlott, miközben a tranzit díját ezer köbméterre 1 dollárról 2 dollárra szándékozott emelni.

A Gazprom illetékesei szerint január 7-ig, az ortodox karácsonyig megszülethet a megállapodás.

Molnár Csaba energiaügyi miniszter szerint Magyarországon egyelőre nem okozott fennakadásokat, hogy a Gazprom reggel nyolckor elzárta a csapot. A miniszter hangsúlyozta, szemben a 2006-os gázellátásban történt krízishelyzettel, amikor közel 30 százalékkal csökkent egyik napról a másikra a továbbított gáz mennyisége, Magyarország most megkapja a szükséges információkat, és egyelőre zavartalan a gázátadás az ukrán-magyar határon. A fennálló orosz-ukrán konfliktus miatt azonban esély lehet krízishelyzetre a gázellátásban, amelynek kezelésére a kormány felkészült.

Feltöltötték a földalatti tárolókat, ezekben 3133 milliárd köbméternyi kereskedelmi célú földgáz áll rendelkezésre, továbbá 500 millió köbméternyi biztonsági készlettel is rendelkezünk Zsanán és Szőregen.

A szakminiszter elmondta, a beérkező és a saját gázforrástól, valamint a hideg időjárással igen összefüggő gázfogyasztástól függ, hogy a tartalékok mennyi időre lennének elegendőek az ország számára, amely az elmúlt napokban napi 67-68 millió köbméternyi gázt fogyasztott. A legrosszabb esetben is több heti készlettel rendelkezünk. Amennyiben korlátozások bevezetésére lenne szükség, az a lakosságot érintené utoljára. Elsődlegesen a legnagyobb gázfogyasztóknak számító erőműveknek kellene leállniuk a gázfelhasználással és átállniuk kőolajtüzelésre.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla