Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kóka: a lakosság gázellátása biztosított

2005.12.28. 23:27
A magyar háztartások gázellátása biztonságban van, az orosz-ukrán gázvita magyarországi hatásainak elkerülése érdekében a kormány folyamatosan tárgyal a partnerekkel, közölte szerdán Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.
Alapvetően egy orosz-ukrán gázszállítási vitáról van szó, aminek a lényege, hogy az orosz Gazprom a jövőben Ukrajnának a korábbi, alapvetően szovjet időkből örökölt ár többszöröséért kívánja eladni a földgázt. Európába ugyanakkor Ukrajnán keresztül érkezik az orosz földgázexport mintegy négyötöde, jegyezte meg a távirati irodának nyilatkozó miniszter.

Mint hozzátette, a Gazprom szerdán arról tájékoztatta a Mol-t, hogy nem tudják garantálni, hogy az ukrán fél a földgázszállítmányt maradéktalanul eljuttatja az ukrán-magyar határra, annak ellenére, hogy az orosz-ukrán határon átadják a szerződött mennyiséget.

A Mol szerződése alapján az orosz fél a magyar-ukrán határon garantálja a szállítandó mennyiséget, a Mol válaszlevelében az orosz féltől a változatlan szállítás garanciáját kérte, mondta Kóka János. Szakértők szerint a vita az Európába irányuló orosz gázexport mintegy 15-20 százalékát befolyásolhatja.

Magyarország körülbelül hárommilliárd köbméternyi gáztartalékkal rendelkezik, ez azonban nem elsődlegesen a szállítási kiesések kompenzálására való, hanem a gázfelhasználás ingadozásának kiegyensúlyozására.

Bármiféle kiesés esetén a tartalékok hónapokon keresztül biztosíthatnák a zavartalan gázellátást, húzta alá a miniszter. Hozzátette, hogy van egy intézkedési terv is arra az esetre, ha csökkenne a gáznyomás. Megvannak az intézkedések arra, hogyan garantálható a lakosság földgázszükséglete - szögezte le.

Elmondta: vannak például olyan ipari létesítmények, amelyek át tudnak állni gázról olajfelhasználásra. A gazdasági minisztériumban felállt az a csapat, amely folyamatosan monitorozza a történéseket.

A gazdasági miniszter tájékoztatása szerint folyamatban vannak a diplomáciai, gazdasági diplomáciai intézkedések is. Konzultációra a Külügyminisztériumba kéretik az orosz nagykövetet, a moszkvai nagykövetség pedig az orosz diplomácia segítségét kéri az ügyben.

Magyarország eközben felvette a kapcsolatot a többi gázimportőr országgal, így Szlovákiával, Csehországgal, Németországgal, mert ez a probléma egész Európa ügye. Csütörtökön felveszik a kapcsolatot az Európai Unió energiaügyi biztosával is, mondta a miniszter.

Kóka János szerint a probléma ráirányítja a figyelmet arra is, mennyire fontos a gáztárolók építése, vagy a Törökországból Európa felé földgázt szállító vezeték építésének gyorsítása. Így például közép-ázsiai és közel-keleti földgáz érkezhetne Magyarországra is - mondta a miniszter.