Viola
-6 °C
-2 °C

Nagyfogyasztóknak nagy gázár

2003.09.18. 09:30
A fővárosban és vonzáskörzetében 765 vállalkozásnak kell 2004. január 1-jétől jelentős gázáremelésre számítani a kettős árrendszer megszűnésével. A lakossági fogyasztóknál az árkiegészítés gyakorlatilag kioltja a drágulás hatását. A legjelentősebb, óránként 500 köbméternél többet fogyasztó felhasználók már 2000 novembere óta közel világpiaci áron vásárolják a gázt, számukra az import alapú árképzés bevezetése nem jelent érdemi változást.
A kettős árrendszer 2000 novemberében alakult ki a magyar gázpiacon, amikor a legnagyobb ipari fogyasztók kategóriájában 42 százalékos áremelés történt - emlékeztet Varró László, a Magyar Energia Hivatal (MEH) vezető közgazdásza. Ez az intézkedés az óránként 500 köbméternél nagyobb mennyiséget fogyasztó felhasználókat érintette. Ez az ipari fogyasztók legfelső, szám szerint viszonylag kisebb csoportja, viszont ők adják az ország összfogyasztásának 40 százalékát.

Mesterségesen alacsony ár

A többi ipari fogyasztó - akárcsak a háztartások - azonban továbbra is a mesterségesen alacsonyan tartott áron vásárolta a gázt. A kettős árrendszer, illetve a legnagyobb fogyasztói kategóriában történt jelentős áremelkedés furcsa dolgokat szült - jelzi a MEH vezető közgazdásza.

Volt olyan, óránként 800 köbméteres fogyasztású felhasználó, amely a gázcsonkra ipszilon elágazást és arra két mérőórát szereltetett, hogy ezzel megfelezze fogyasztását. Egy másik cégnél egy gépsort külön társaságba szerveztek ki, hogy ezzel megosszák a gyár összfogyasztását.

A Mol Rt.-nek 2000-től az idén június 31-ig öszszesen mintegy 250 milliárd forintos veszteséget okozott a gázüzlet, ezt a pénzt tulajdonképpen a lakossági fogyasztók és az óránként 500 köbméternél kisebb fogyasztású ipari felhasználók "tették zsebre".

Kompenzációs ár

Az új gáztörvénnyel együtt életbe lépő új árképzési koncepció alapja az importár - mondja Varró László. Erre rakódik rá a szállítás és a tározás költsége. Ezenkívül az új gáztörvénnyel együtt életbe lép az a kompenzációs rendszer, amelynek a lakosság és a távhőszolgáltatás lesz a kedvezményezettje, forrása pedig a hazai kitermelésű földgáz bányajáradéka.

Tehát a durván 30 forintos köbméterenkénti importár és a 10 forint körüli hazai kitermelési költség közötti különbözetet vonja el a költségvetés - érvel a MEH vezető közgazdásza. Minden lakossági fogyasztó számláján feltüntetik majd az importáralapon számított ellenértéket, ami az állami támogatás összege és a nettó ár, amely a jelenlegihez képest nem fog jelentősen változni Varró László szerint.

A nagyfogyasztók a vesztesek

Az import alapú árképzés bevezetésének tehát egyedül az eddig kedvezményezett árkategóriába tartozó ipari fogyasztók lesznek a vesztesei. Csallóközi Zoltán, a Főgáz Rt. hálózati igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a szolgáltatási területükön 765 fogyasztó tartozik az óránként 100-500 köbméteres fogyasztású, teljesítménydíjas kategóriába.

Drucker György, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának főtitkára azt mondja, tudomásul veszik a változást. A szervezet egyébként korábban számos fórumon felemelte szavát a kettős árrendszer megszüntetése, illetve a költség alapú árképzés bevezetése érdekében.

A legnagyobb fogyasztók már világpiaci áron vásárolják a gázt, nekik ezért a MEH vezető közgazdásza szerint nem kell érdemi áremelésre számítani. Az eddig kedvezményezett kategóriákban viszont igen, miután ott a gázárak 20-22 dolláros olajárnak felelnek meg, az iraki háborút követően viszont ennél magasabb szinten stabilizálódtak az olajárak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!