Angelika
-4 °C
3 °C

Folytatódik a gázárcsata

2002.04.11. 15:58
Orbán Viktor a gazdasági kabinet ülését követő sajtótájékoztatón kijelentette, még 6 százalékos gázáremelésre sincs szükség. Az MSZP pénzügyminiszter-jelöltje közölte, kormányra kerülésük esetén nem kívánják a közeljövőben emelni a lakossági gáz árát.
Orbán Viktor a gazdasági kabinet ülését követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy még 6 százalékos gázáremelésre sincs szükség, a lakossági gázárakat nem szabad liberalizálni. A Fidesz miután a vasárnapi fiaskó után kedden új stratégiát adott jelöltjeinek, mindenütt napirenden tartja a gázárügyet. A testnevelési egyetemi Orbán-beszédet követően a FIDESZ-MDF jelöltek mindenütt nagy teret szentelnek a témának. A párt vezetői csütörtökön is tartották magukat a stratégiához. Áder János a Fidesz alelnöke ismét Horn Gyula, Medgyessy Péter és László Csaba pénzügyminiszter-jelölt egy-egy nyilatkozatából olvasta ki az áremelés veszélyét.

Fedezzük a belföldi kitermelésből a lakossági fogyasztást!

- Mivel a világpiacinál jóval - legalább egyharmaddal - olcsóbb hazai kitermelésű gáz mennyisége megegyezik a lakossági felhasználással, ezért a lakossági árnak nem kell a világpiaci gázárhoz igazodnia - mondta ma a kormányfő.

Orbán Viktor megerősítette, a Mollal folynak a tárgyalások a gázüzletág megvásárlásáról. Szerinte a Molnak nincs más választása, mint hogy eladja az államnak a gázüzletágat, s erre csak az állam szoríthatja a társaságot.

A gázüzletág állami tulajdonba kerülésére már csak azért is szükség van, mert a kormány még a betervezett 6 százalékos gázáremelést sem hajtaná végre, ez pedig a Molnak veszteséget okozna - írta a Napi Online.

Az MSZP a közeljövőben nem emelné a lakossági gáz árát

Az MSZP kormányra kerülése esetén nem kívánja a közeljövőben a lakossági gázárat növelni - közölte László Csaba, az MSZP pénzügyminiszter-jelöltje a Budapesti Árutőzsdén tett látogatásán.

- Az MSZP hosszabb távon is olyan gázárkonstrukciót alakítana ki, amely nem növelné a lakosság terheit elviselhetetlen mértékben - számolt be az MTI.

László Csaba jelezte: számára nem világos, hogy kormányalakításuk esetén elődüktől mit örökölnek, ezért csak májustól lehet stabil, elviselhető rendszert kidolgozni.

A pénzügyminiszter-jelölt bírálta a kormányt, hogy jelenleg nincs hatályos gázár-szabályozási rendelet, nem módosították a gázártörvényt és a Mol gázüzletágának sorsa is bizonytalan.