György
14 °C
24 °C

Januártól 18-72 százalékkal drágább lesz a gáz

2006.11.11. 09:21
Öt, jövedelem alapján meghatározott sáv váltja fel a gázártámogatás mostani rendszerét januártól - értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, a legnagyobb kedvezményt azok kaphatják, akiknél az egy főre jutó jövedelem nem éri el az 51 600 forintot. Számukra változatlan marad a gáz ára, míg a leggazdagabbak hetven százalékkal fognak többet fizetni.

Jövedelem alapján járó gázártámogatás váltja fel januártól a mostani alanyi jogút a Népszabadság szerint. A lap úgy tudja: öt jövedelmi sávot határoznak majd meg.

A sávokat a nyugdíjminimumhoz viszonyítva állapítják meg. A legalsóba azok kerülnek, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a minimális nyugdíj kétszeresét (51 600 forintot), a következőbe azok, akiknél a 2,5-szeresét, majd 3-szorosát, 3,5-szeresét.

Végül maradnak azok a családok, ahol a minimálnyugdíjnak 3,5-szeresénél (90 300 forintnál) is magasabb az egy főre jutó jövedelem. Ők a lap szerint már a támogatás nélküli gázárat fogják megfizetni.

A legalsó jövedelmi sávban lévők számára januártól nem nőne a gáz ára, A Népszabadság úgy tudja: azok, akik nem lesznek jogosultak a támogatásra, a mostani árnál 70 százalékkal többet fizetnek majd, míg a támogatott sávokban 18-53 százalék között lesz az áremelés.

Jelenleg a gáz piaci ára köbméterenként 98 forint, a fogyasztók 57-73 forint között fizetnek szociális helyzettől és a fogyasztás mennyiségétől függően. A kabinet a lap szerint néhány százalékkal az alapárat is emelni fogja.