Év elején ismét gázáremelés jöhet

2006.06.23. 09:21
A jövő év első hónapjaiban újabb drasztikus gázáremelés várható, értesült a Világgazdaság pénzügyminisztériumi forrásból.
A már bejelentett, 2006. augusztusi átlagosan 30 százalékos drágulást 2007 elején 40-50 százalék körüli áremelkedés követheti, aminek hatására a gáz belföldi ellenértéke alig maradn majd el a világpiaci ártól.

A drágulás differenciáltan fogja érinteni a lakosság egyes csoportjait, ennek hátterében az áll, hogy a fogyasztási alapú támogatásról fokozatosan áttérnének a szociális alapú kompenzációra. A nyugdíjasok és a nagycsaládosok kevésbé éreznék a drágulást.

Az intézkedésektől azt várják, hogy azokkal 120 milliárd forintot takaríthat meg a büdzsé. Ez összhangban van Gyurcsány Ferenc kormányfő közel két hete, a kiigazító csomag ismertetésekor tett kijelentéseivel, amelyek szerint az idén 160 milliárdot költenek az államkasszából gázártámogatásra, a cél pedig az, hogy a kompenzáció ne legyen több 35-40 milliárd forintnál 2008-ban.

A kabinet emellett egy másik nagy horderejű ügyben sem kívánja kiteríteni lapjait az őszi önkormányzati választások előtt a napilap szerint. A lap úgy tudja, a kormány a már ismertetett adóváltoztatásokon túl nem ír le konkrétumokat az Európai Bizottságnak szeptember 1-jéig benyújtandó – januárban visszadobott – konvergenciaprogram módosított verziójában, így a kiadási oldalt érintő, tervezett megtakarító lépéseket nem fogja ismertetni az EU-val.

A lap később helyreigazításban közölte, nem helytállóak azok az információink, mely szerint a kormány a már ismertetett adóváltoztatásokon túl nem ír le konkrétumokat az Európai Bizottságnak szeptember 1-jéig benyújtandó - januárban visszadobott - konvergenciaprogram módosított verziójában. Nem állja meg helyét az az értesülésünk sem, miszerint emiatt a pénzügyi tárcánál azzal számolnak, hogy az unió ismét visszadobja az euróhoz vezető utat felvázolni hivatott dokumentumot.  • Bérelnék
  • Bankszámla