Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Júliusban újra drágul a gáz

2008.05.20. 11:15
Szakmailag 12,5 százalékos emelés lenne indokolt, de ezt az értesülést nem erősítették meg hivatalosan. Valószínűleg július elsejétől emelkedik a gáz ára. Idén már kétszer emelkedett a gáz ára.

Minden bizonnyal július elsejétől ismét emelkedik a fölgáz ára, a mértéke azonban kérdéses, mert a lakosság számára javasolt, sajtóértesülések szerint 12,5 százalékos szakmailag indokolt áremelést egyelőre sem a Magyar Energia Hivatalnál, sem az energiaügyi minisztériumnál nem kommentálják.

Az MTI úgy tudja, hogy szakértők reálisnak tartanák a közüzemi gázár átlagosan ilyen mértékű emelését a lakosság számára.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium pénteken közölte, hogy megkapta az Energia Hivatal gázár változtatásra vonatkozó javaslatát, részleteket azonban nem közölt a tárca. A miniszternek a gázáremelésről szóló rendelet hatályba lépése előtt 30 nappal kell bejelentenie az áremelést.

Szabó Pál, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, a gázár kihirdetője, április 30-án még jelöltként újságíróknak azt mondta, hogy a földgáz fogyasztói árának emeléséről nem tud nyilatkozni, de annyit megjegyzett, hogy a gáz ára folyamatosan emelkedik. Hozzátette: "a gáz ára a kormány szociális érzékenységében megjelenik".

Áprilisban a szakmailag indokoltnál alacsonyabb földgáz áremelésről döntött az akkori gazdasági és közlekedési miniszter. A Magyar Energia Hivatal 13,5 százalékot tartott volna szükségesnek, és a gazdasági tárca ezt szakmailag nem kifogásolta. Végül a közüzemi gázár a lakosság számára 5,8 százalékkal, a nem lakossági fogyasztóknak 5,2 százalékkal emelkedett.

Kutas István, az E-ON Földgáz Trade Zrt. szóvivője az MTI kérdésére elmondta, hogy a földgáz árképletében kilenc havi eltolódással szerepel a kőolaj világpiaci ára. Ennek alapján ebben a negyedévben még hordónként 82 dolláros olajár alapján számoltak, de a következő negyedévben már 94 dollárral. Jelenleg a kőolaj világpiaci ára jócskán 120 dollár felett van, melynek hatása csak a jövő év elején gyűrűzik be a hazai gázárakba.