Edina
-12 °C
-3 °C

Vesztett lendületéből a magyar gazdaság

2004.12.27. 11:52
Lassabban nő a gazdaság, mint korában várták. Köszönhető ez a magas olajáraknak, a gyenge dollárnak és az európai gazdaság gyengélkedésének.
A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2004-ben négy százalékkal, vagyis mintegy egy százalékponttal gyorsabban fejlődik, mint 2003-ban. Az őszi-téli hónapokra azonban világossá vált, hogy a harmadik negyedévben a növekedés némileg vesztett lendületéből.

A magyar gazdaság lassulásában fontos szerepe van az európai - ezen belül német - konjunktúra korábban vártnál is szerényebb mértékének, aminek lényeges eleme a dollár le- és ezzel az euró felértékelődése, valamint a tartósan magas olajár. Magyarországon ehhez járul a kivitelt és a belföldi értékesítést is nehezítő, az euróhoz képest is nagyon megerősödött forint, a lakossági vásárlóerő-kiáramlás stagnálása, és a magas kamatok. Mindez kissé rontja a 2005. évi növekedés lehetőségeit is.

Erős forint

Az áremelkedés üteme ősszel érezhetően tovább mérséklődött, az év egészében 6,8 százalékos, decemberre 5,8 százalék körüli árindex várható.

A 2004 eleji pénzügyminiszter-váltás után az államháztartás EU módszertan szerint számított hiányára vonatkozó hivatalos cél a GDP 4,6 százaléka lett. A PM szeptember óta érvényes előrejelzése 5-5,3 százalék. A GKI szerint a hiány idén lényegében ennek megfelelően, 5,2 százalék körül alakul. Az előrejelzés legbizonytalanabb pontja továbbra is az áfa-bevételek alakulása, de a decemberi nyereségadó-feltöltés nagysága is igen nehezen ítélhető meg.

Idén az államháztartás hiánya mintegy egy százalékponttal mérséklődik. Ez a költségvetési konszolidáció előrehaladása szempontjából jelentős, de kisebb a tervezettnél. A hiány főleg a fizetési mérleg nagysága miatt tekinthető továbbra is igen magasnak. Az államháztartás adósságállománya 2004 végén a GDP 59 százaléka körül alakul, vagyis lényegében nem, vagy csak minimálisan emelkedik.

A magas kamatok, a nagyon lassan, a piaci folyamatokat is csak nagy késéssel és spekulációt is keltő kiszámíthatósággal követő jegybanki alapkamat-csökkentés hatására 2004 őszén a forint rendkívül erőssé vált. Az év végi, 9,5 százalékos alapkamat továbbra is nemzetközileg kiugróan, a kockázat által indokoltnál sokkal magasabb.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft