György
16 °C
24 °C

Nem férnek el a gazdák az utakon

2004.02.18. 09:44
Nyolcezer demonstrálót várnak ma a szervezők, ám a helyhiány egyre nagyobb gondot jelent. A gazdák az utak mellett várják, hogy a minisztérium felkeresse őket. Jövő héten a történet Budapesten folytatódik.
Várhatóan a jövő hét elejétől a fővárosi bevezető utakon is tiltakoznak majd a gazdák - mondta el Bagi Béla, a demonstrációs bizottság tagja, aki elmondta, hogy a döntés szerdán délelőtt a demonstrációs bizottság ülésén született, nem kismértékben az utakon demonstrálók nyomására.

Ezt a döntést az is motiválta, hogy az agrártárca nem reagált a tiltakozók tárgyalási szándékára. Ezért a demonstrációban résztvevők úgy döntöttek, hogy tiltakozó akciójukat kiterjesztik a főváros közvetlen környékére is.

Nyolcezer gazda

A gazdademonstráción szerdán is hasonló részvételre számítanak a szervezők, mint előző nap. A szervezők összesítése szerint kedden mintegy nyolcezren, 3.500 járművel tiltakoztak országszerte az utakon. Ugyanakkor három megyében, Tolnában, Somogyban és Győr-Moson-Sopronban kedden nem voltak tiltakozó akciók.

Bagi Béla szerint az emberek többsége megérti a gazdákat és szimpatizál velük. Ez az arány a szervezők szerint mintegy nyolcvan százalékra tehető.

A demonstráló gazdák megbízottai csak a sajtóból értesültek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tárgyalási szándékáról. Várják, hogy a minisztérium tisztségviselői megkeressék őket, mivel ők kedden a petíció átadásakor szintén tárgyalási hajlandóságukról tettek tanúbizonyságot.

A demonstráció menetében Bagi Béla szerint szerdán nem lesz változás. A tiltakozóknak egyes helyeken, mint például a bajai vagy a tompai hídnál az okoz problémát, hogy többen vannak, mint ahányan elférnek az engedélyezett helyen.