Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Megegyezett az agrártárca a gazdákkal

2004.02.25. 19:40
Kapcsolódók (8)
Megszületett a megállapodás az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői között. A gazdák nem demonstrálnak tovább, elmarad a csütörtökre és péntekre tervezett nagygyűlés. A termelők kérésére minden kormányzati támogatási ajánlatot részletesen és garanciális elemekkel ellátva rögzítettek a megállapodásban.
Szerda este fél tízkor megszületett a megállapodás az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői között, és aláírták az erről szóló nyolcoldalas dokumentumot. A tiltakozó gazdák nem demonstrálnak tovább, és az elégedetlen termelők nem tartják meg sem a csütörtökre, sem a péntekre meghirdetett nagygyűlést - közölte Dékány András, az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője az MTI-vel.

A szóvivő elmondta: a megállapodás az eredetileg előterjesztett csomaghoz képest újat nem tartalmaz. Annyi változás azonban mégis van, hogy a termelők kérésére minden kormányzati támogatási ajánlatot részletesen és garanciális elemekkel ellátva rögzítettek a megállapodásban. A megegyezés révén a gazdálkodók több milliárd forintos többletforráshoz jutnak, valamint olyan járulékos intézkedések lépnek életbe, amelyek a termelők gazdasági tevékenységének feltételeit tovább javítják. A megállapodás mindhárom problémás ágazatra - a tejre, a sertésre és a baromfira - egyaránt vonatkozik.

A bűnös tejimitátumok

Dékány András elmondta: a megegyezést segítette, hogy Szanyi Tibor, az agrártárca politikai államtitkára konzultációt folyatott több áruházlánc vezetőjével, amelynek nyomán négyen, a Spar Magyarország, a CBA, az Auchan és a Metro vállalta, hogy azonnali hatállyal megszünteti a "reggeli italnak" nevezett tejimitátumok forgalmazását. Áttekintve ugyanis a tejpiac helyzetét, arra következtetésre jutottak, hogy ez a termék nagyban közrejátszott a magyar tejpiac szétzilálásában.

Korábbra várták

Sokáig úgy tűnt, már késő délutánra megszületik a megállapodás. A kormányülés után ugyanis a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumba hívták az újságírókat azzal a hírrel, hogy megszületett a várt kompromisszum a felek között. Az Index helyszíni tudósítójának jelentése szerint a tárcánál már a szerződés aláírására készülődtek.

'A támogatás mértéke véges'
A mezőgazdaság nagyon sok pénzt kapott, de tudom hogy ezt a gazdák nem érzik - mondta Medgyessy Péter egy lakossági fórumon. Ha ugyanazt a pénzt mindig meg fogják kapni, azt fogják hinni, hogy szükség van annyi sertésre, csirkére, tejre. A kormány igyekszik segíteni, de a gazdáknak is változtatniuk kell, vagy olcsóbban kell termelniük - tette hozzá. Medgyessy szerint ez nem az állam és a termelők, ez a feldolgozók és a termelők konfliktusa.
A bejelentés azonban órákat csúszott. Kiderült, hogy az egyik szervezet, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége elnökét csak fél órával a tervezett bejelentés előtt értesítették. Nagy Tamás megérkezése után bezárkózott Németh Imre miniszterrel, aki megismertette a szerződés tartalmával.

Néhány óra múlva azonban csak Dékány András szóvivő jelent meg az összegyűlt újságírók előtt, és bejelentette, nincs megegyezés. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy a termelők intervenciós árakat követelnek, a minisztérium azonban ezt nem hajlandó megadni.

Két hete kezdődött

Önkorlátozás
A szerdai kormányülésen döntés született, hogy a reggeli italokra 25 százalékos áfát vetnek ki május elejétől. Ezzel a tejfogyasztást kívánják elősegíteni - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter. A kormány kétmilliárd forint pluszbevételre számít ennek bevezetéséből.

Több áruház meghatározatlan ideig és azonnali hatállyal felfüggeszti a tejimitátumok forgalmazását - jelentette be Szanyi Tibor államtitkár. A vállalatok közül a Spar, a CBA, az Auchan és a Metro vállalta az önkorlátozást. A minisztérium számításai szerint amennyiben a tejimitátumok kikerülnek a piacról, akár 10 százalékkal is növelhető a belföldi tejeladás.

Az országos tüntetéssorozat két hete kezdődött. A gazdák azért vonultak az utcára, mert nem tudtak megegyezni a feldolgozókkal a felvásárlási árról, illetve a kormánnyal a támogatások összegéről. A tejtermelőket a felvásárlási árak csökkenése hozta tarthatatlan helyzetbe.

A szarvasmarhatartók nem kívánják tudomásul venni, hogy a tejfeldolgozók tavaly csökkentették áraikat arra hivatkozva, hogy túltermelés van a piacon. A feldolgozók 72 forintról 56-67 forintra csökkentették a felvásárlási árat, amit a gazdák természetesen nem tudtak elfogadni, mert nagyobb összegért állítottak elő egy liter tejet.

Baromfi és sertés

A tejtermelők mellett a baromfi- és sertéságazatból élők is csatlakoztak a tüntetésekhez. Mivel a baromfipiacon túlkínálat van, a kereskedők sokszor az olcsóbb import baromfit választják. A termelőknek tavaly hitelt kellett felvenniük, hogy elérjék az unióban megkövetelt higiéniai és állatjóléti szintet. Emellett a termelők és feldolgozók veszteségei tavaly elérték a húszmilliárd forintot. A gazdák abban bíztak, hogy az állam segít nekik a felzárkózásban, hogy versenyezni tudjanak uniós társaikkal.

A sertéságazatban is hasonló a helyzet, itt is olcsóbb a külföldről behozott hús. A problémát az okozza, hogy az egész világon túltermelés van, a tehetősebb országok pedig jelentős támogatásokat tudnak adni a gazdáknak. Így azok olcsóbban is megszabadulnak a hústól, mint magyarországi társaik. A gazdák a kilónként 290 forintért előállított húsért 234 forintot kaptak. Az állam eddig 23 forintos segítséget adott a termelőknek, de azok így is több mint 30 forintot buktak.

A gazdák először vidéken zárták el az utakat, majd miután ez nem hozott eredményt, úgy döntöttek, a fővárosba vezető utakra is kiterjesztik a demonstrációt. A tervek szerint csütörtökön a parlament elé vonultak volna, majd az ez az időpont péntekre módosult.

Többször is úgy tűnt, hogy megszületik a várt eredmény, de valamiért ez mindig meghiúsult. A hétfői tárgyalásokon a kormány megegyezett a gazdákkal, de a gazdáknak ekkor a feldolgozókkal támadtak problémáik. A feldolgozók ugyanis sokallták a felvásárlási árat.