Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Végigszántanak Budapesten a gazdák

2005.02.16. 10:57
A gazdaszervezetek petíciót adnak át az agrárminiszternek a támogatások folyósításának akadályozása miatt, február 21-én pedig az ország minden megyéjéből megindulnak Budapestre a gazdák.
Három gazdaszervezet már csütörtökön megkezdi az agrárdemonstrációt Budapesten, a Kossuth téren a támogatások folyósításának akadozása miatt - közölte az egyik szervező. Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének (MSSZ) elnöke elmondta, hogy az általa képviselt szervezet mellett a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának Egyesülete (MAGFÖM), és a Dél-Alföldi Biokultúra Egyesület vesz részt a csütörtökön tíz órakor kezdődő demonstráción. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) február 21-ére szervez demonstrációt: az ország minden megyéjéből traktorkonvojok vonulnak a fővárosba.

Orbánt várják

Az MSSZ elnökének tájékoztatása szerint, a demonstrációt február 28-ig jelentették be a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A gazdaszervezetek egy petíciót akarnak átadni Németh Imre agrárminiszternek, melyben a követeléseiket fogalmazták meg. Sákán Antal elmondta, hogy meghívták a rendezvényre Orbán Viktort a Fidesz MPSZ elnökét is, kérve az ellenzék támogatását a február 28-ig tartó demonstrációhoz.

Az elmúlt években hat jelentősebb lezárásra került sor. 2000 nyarán a gazdák kilenc megyében összesen 2400 mezőgazdasági géppel és szállító járművel vonultak az utakra, hogy felhívják a társadalom figyelmét helyzetükre. Két évvel később szintén nyárra időzítették a tiltakozó demonstrációt, akkor a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) vonult az utakra, mert nem jött létre megállapodás az agrártárcával az előhaszonbérlet és az elővásárlás ügyében.

Tavaly két demonstráció

A gazdák 14 megyében 24 helyszínen vonultak fel, az utakon mintegy 650 traktor és több mint 1100 ember tartózkodott. 2003 májusában a sertésválság miatt tüntető gazdák 12 megyében 36 helyszínen tiltakoztak félpályás útlezárással. A termelők arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a sertés tartósan alacsony felvásárlási ára nem fedezi az állattartás költségeit. Ugyancsak 2003-ban, december ötödikén félpályás útelzárással demonstráltak a békési gazdák - mint fogalmaztak - a mezőgazdaság katasztrófahelyzete miatt.

Tavaly februárban tíz napig a tejtermelők, a sertés- és a broilercsirke-tenyésztők országszerte félpályás útlezárásokkal hívták fel a figyelmet helyzetük tarthatatlanságára. Február 25-én megállapodás született a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, valamint a mezőgazdasági érdekképviseletek és a gazdademonstráció képviselői között. A megállapodás rögzítette: a gazdálkodók több milliárd forintos többletforráshoz jutnak, s olyan járulékos intézkedések lépnek életbe, amelyek a termelők gazdasági tevékenységének feltételeit tovább javítják.

Novemberben országszerte több helyszínen tartott félpályás útlezárásokkal tiltakoztak a gazdák a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter támogatások felfüggesztéséről szóló döntése ellen, valamint a februári agrár-megállapodás megszegése miatt.