Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Demszky: Az áfa-törvényt a PM a kormány tudta nélkül készítette

2003.12.11. 17:50
A főpolgármester a belügyminisztert, a kancelláriaminisztert és a gazdasági minisztert hívja tanúnak annak bizonyítására, hogy az áfatörvény tervezetét a Pénzügyminisztérium suttyomban készítette. Csak Budapest több tíz milliárd forinttól eshet el.
A kormány tudta nélkül készült az áfa-törvény tervezete, állította Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön. Demszky ezt arra alapozta, hogy a jogszabályt előkészítő Pénzügy-minisztériumnak volt kizárólag információja az önkormányzatokat milliárdokkal megrövidítő elképzelésről. „Erről nem tudott az egész önkormányzati kör, a parlament, és erről nem tudott a kormány sem” – mondta Demszky Gábor.

Nyilatkozzanak a miniszterek

Atkári János főpolgármester-helyettes tanúként hívná Demszky kijelentésének alátámasztásához Csillag Istvánt, Lamperth Mónikát és a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Pétert, szerinte ők sem tudtak a törvénytervezetben foglaltakról

Demszky helyettese szerint a fővárosi önkormányzat vesztesége a jövő évben a január 1-jén életbe lépő áfatörvénynek „köszönhetően” több tíz milliárd forintra tehető. Az áfatörvény 2004-től hatályba lépő módosításával Budapest és 3200 önkormányzat több tízmilliárd forinttól eshet el, vélekednek.

Egyik kezével ad, másikkal elvesz

Az áfatörvény módosításával, amelyet a parlament november 16-án hagyott jóvá „bizonyos beruházásokhoz nyújtott állami támogatások áfája a jövőben nem igényelhető vissza, tehát változatlan összegek esetén ezek a támogatások 25 százalékkal kevesebbet érnek” – mondta el a főpolgármester. Hozzáfűzte, az új szabályozással az önkormányzatoknak a saját társaságaiknak adott beszerzési támogatásaikat ugyanennyivel meg kell emelniük, ugyanis ezek után 25 százalékos áfát kell fizetni.

Az önkormányzatok központi támogatásai negyedével csökkennek, és ennek a csökkenésnek nincs fedezete, ezért a szolgáltatásainknak az ára is tovább drágulhat, mondta Demszky.