Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

'Az állam ne termeljen csirkét, ne adjon ki tankönyvet'

2004.07.29. 14:46
Az adók csökkentését, a privatizáció folytatását, a felsőoktatás és az egészségügy átalakítását, valamint az önkormányzati úthálózat fejlesztését szeretné az SZDSZ a jövő évi költségvetésben látni.
Közel vannak a megállapodáshoz a jövő évi adócsökkentéssel kapcsolatos koalíciós tárgyalások, mondta Kuncze Gábor csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint az átlagos jövedelműek adóterhelése biztosan csökkenni fog, jelenleg ennek mértékén folyik a vita. Elmondta, hogy az iparűzési adó leírható része legalább 50 százalék lesz, és a pályakezdőket és az ötven év felettieket foglalkoztatók esetében a tb-járulék csökkenésére is számítani lehet.

Kuncze Gábor azt szeretné, ha 2005 az érdemi adócsökkentés éve lenne. Sérelmezte, hogy a szocialisták érvek nélkül elutasítják és félremagyarázzák a választható, egykulcsos egyszerűsített személyi jövedelemadóról szóló javaslatukat. Emlékeztetett arra is, hogy az átlagos jövedelműeket hozná jobb helyzetbe az a javaslatuk, amely a középső adókulcsot 26 százalékról 24 százalékra csökkentené, és ennek adósávját 2,5 millió forintra tolná ki.

A jövő évi költségvetésben a felsőoktatás, és az egészségügy átalakítását, valamint az önkormányzati úthálózat-fejlesztés támogatását sorolta a párt prioritásai közé. "Ha ezek - az adócsökkentéssel együtt - érvényesülnek, akkor az SZDSZ számára támogatható lesz a jövő évi büdzsé", mondta. Az SZDSZ nem támogatja a szocialisták által javasolt 48 százalékos adókulcsot, valamint a nyereségadó és a kamatadó bevezetését sem, erősítette meg.

Kiszélesített privatizáció

Kuncze Gábor elmondta, azt hitték, hogy kampányfogás a privatizáció leállításának követelése, "más értelmét ennek nem látom". Szerinte a Fidesz elnöke nem ismeri a körülményeket, elfelejti, hogy az állami vagyon magánosítása a rendszerváltás egyik fontos programpontja volt. "Orbán Viktor közeledik egy olyan programhoz, amely az állampártra volt jellemző", fogalmazott az SZDSZ elnöke, emlékeztetve arra, hogy az ellenzéki politikus által féltett "családi ezüstöt" korábban államosították, és jelenleg is állami kézben van.

A szabad demokrata pártelnök a privatizáció kiszélesítése mellett érvelt, és fontosnak nevezte, hogy a gazdaság működését ne az állam, hanem a magánszektor irányítsa. Az ellenzék által "a gazdaság ékkövének" nevezett Bábolna Rt. magánosításával kapcsolatban elmondta, hogy a céget az elmúlt évek alatt több mint húszmilliárd forinttal kellett az államnak támogatnia, azaz "minden család hatezer forinttal járult hozzá a cég fenntartásához". "Az állam ne termeljen csirkét, ne adjon ki tankönvyet, mert nem ez a feladata", mondta.