Ágnes
-1 °C
2 °C

Kampányra készülnek a gazdasági szereplők

2006.04.20. 11:46
A választások után azonnal kampányt indítanak a gazdasági szereplők - tudta meg az Index. A jelen állás szerint Demján Sándortól Parragh Lászlón át Széles Gáborig ívelő csapat arra akarja biztatni a leendő győzteseket és veszteseket, hogy haladéktalanul vágjanak bele a reformokba.

Több hete egyeztetnek a munkaadói szervezetek, a gazdasági és a vegyes kamarák arról, hogy a választások után közösen biztassák a politikát határozott lépésekre. Értesülésünk szerint legutóbb kedden tanácskoztak a témában a gazdaság ismert szereplői - egy asztal mellé került a Demján Sándor vezette Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a Széles Gábor-féle Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége képviselője, és mind a többiek -, s konzultáltak a létrejövő kormányzatot az új gazdaságpolitika megalkotására és végrehajtására ösztönző kampányukról.

Értesüléseink szerint a vállalkozók azt szeretnék, ha mihamarabb sikerülne egyeztetésre bírni a győztes és a vesztes politikai erőket.

Tartalmi elemekről és részletekről előre senki sem beszél, de a prominensek korábbi nyilatkozataiból kihüvelyezhetőek a főbb motívumok. Demján Sándor például február végén azt mondta: a választások után az államigazgatás, az egészségügy és az oktatás azonnali reformjára van szükség annak érdekében, hogy a magyar gazdaság elkerülje az összeomlást. A VOSZ az új kormány számára tízpontos javaslatcsomagot állított össze, melyben egyebek közt a közterhek érzékelhető csökkentését szorgalmazta, kiszámítható adórendszert óhajtott, s felvetette, a választások után a veszteseknek támogatniuk kellene a győzteseket a kétharmados törvények módosításában.

Nyolc pontra az MGYOSZ-nak is futotta, amelynek elnöke, Széles Gábor korábban úgy fogalmazott: "A gazdasági problémák miatt drákói megszorításokra kényszerülhet a választások után felálló kormány, de a népszerűtlen intézkedések az új kabinet bukását is hozhatják."