Mátyás
-6 °C
1 °C

Csúcsközelben a gázfogyasztás

2006.01.23. 10:28

A hétvégéhez hasonlón hétfő reggel is a szokásos földgázmennyiség 75-80 százaléka érkezett Magyarországra a Gazpromtól, közölte Ábrahám Gergely, a gazdasági miniszter szóvivője a Mol Földgázszállító t.-től kapott adatok alapján.

Ez ezt jelenti, hogy Beregdarócon hazai fogyasztásra 22 millió köbméter, tranzitcélokra 9 millió köbméter, emellett az osztrák átadóállomáson további 8 millió köbméter földgáz érkezett az országba.

Ez a mennyiség, kiegészítve a hazai kitermelésből származó mintegy 10 millió köbméter a hazai tározókból kivett 28-30 millió köbméterrel a hétvéhén még biztosítani tudta a zavartalan ellátást. Hétfőn viszont az ellátási kapacitás határára érkezhet a Földgázszállító: a cég napi 87,5 millió köbméteres csúcsfogyasztásig képes a fogyasztók korlátozásmentes kiszolgálására, és Ábrahám Gergely szerint hétfőn -11 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklettel számolva 86 millió köbméteres fogyasztás várható (szombaton 64, vasárnap 74 millió köbméter gázt használt el az ország).

Azok az ipari nagyfogyasztók, amelyek erre szerződésben vállaltak kötelezettséget, csütörtökön átálltak gázról olajfogyasztásra. Azok a fogyasztók, amelyeknek technológiai lehetőségük van a kőolajfogyasztásra, de nincs szerződésük az átállásra, akkor váltanak szükség esetén az olajra, ha a napi gázfogyasztás eléri vagy meghaladná a 87,5 millió köbmétert.