Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Gazprom zsarolja az E.On-t

2006.03.27. 16:17
Az orosz Gazprom gázmonopólium nagyobb befolyást akar Nyugat-Európában - gázmezőiért az E.On bulgáriai, csehországi, lengyelországi és szlovéniai leánytársaságait is bevonhatja az alkudozásba.
Az orosz Gazprom gázmonopólium nagyobb befolyást akar Nyugat-Európában, és a német E.ON konszernnel folytatott tárgyalásokon is eszerint változtatna. Az orosz cég gázmezőiket vetik be ellenszolgáltatásként, mert stratégiailag fontos E.ON-leányvállalatokban akarnak részesedést szerezni, ami komoly nyugtalanságot vált ki Magyarországon és Bulgáriában - írta a Süddeutsche Zeitung.

Már nem elég

A Gazprom már nem elégszik meg az E.ON egy korábbi ajánlatával, amely a Gazprom számára részesedést helyezett kilátásba például magyarországi érdekeltségeiben is. Szergej Balasov, a Gazprom nemzetközi ügyeinek felelőse "késedelmekről" beszélt, és beismerte: az E.ON-nal folyó tárgyalások megakadtak. "Létezik egy ajánlat az E.ON Ruhrgas részéről, amelyet nagyon gondosan tanulmányozunk" - mondta. A német lap szerint Balasov érzékeltette, hogy az E.ON korábbi ajánlatai már nem elégítik ki az orosz konszernt. Az E.ON kész bővíteni ajánlatát. Bulgáriai, csehországi, lengyelországi és szlovéniai leánytársaságait is bevonhatja az alkudozásba. A német konszern, a jelzett országok fenntartásait leszerelendő, kinyilvánítja, hogy minden esetben csak kisebbségi részesedését adná át.

Melyik hal kapja be a másikat?

Az E.ON tavaly ígéretet kapott a Gazpromtól, hogy 24,5 százalékos részesedéshez juthat a szibériai Juzsno-Russzkoje gázmezőben. A terület becslések szerint legkevesebb 700 milliárd köbméter gázt rejt, ami tíz évig elegendő lenne Németország egész gázszükségletének a fedezésére. A betársulás áraként arról volt szó, hogy a Gazprom részesedést szerez az E.ON fontos leányvállalataiban. Feltételezések szerint a Gazprom szívesen betársulna az E.ON leányvállalatába, a Ruhrgasba, a legfontosabb európai gázszolgáltatóba is, de ezt Wulf Bernotat, az E.ON vezére meg akarja akadályozni. Az E.ON Ruhrgasnak a maga részéről 6,5 százalékos részesedése már van a Gazpromban. Szakértők szerint Juzsno-Russzkoje résztulajdona egymilliárd eurót ér.

És mi lesz a MOL-lal?

Mint a Süddeutsche Zeitung írta, az E.ON az oroszoknak felajánlotta a Mol Rt. (március közepi jelentések szerint hivatalosan még át sem vett) központi gáznagykereskedő és -tározó cégét. Az ajánlat kiszivárgása nyugtalanságot és bosszúságot váltott ki a magyar kormány, illetve a Mol körében. "Attól félnek, hogy ugyanúgy, mint a szovjet időkben, ismét ki lesznek szolgáltatva az orosz monopolvállalatnak. A Gazprom már évek óta igyekszik megszerezni a magyar gázellátást, a privatizáláskor azonban mégis az E.ON nyert" - írta a Süddeutsche Zeitung.