Bernadett
0 °C
4 °C

Már nem dübörgünk annyira

2006.02.14. 15:00
Közzétette a tavalyi utolsó negyedévre vonatkozó GDP-gyorsbecslését az Ecostat. Az elemzők szerint kis mértékben lelassult a gazdaság dinamikája, a növekedés az előző negyedévi 4,5 százalékról 4,1-re csökkent. Az éves GDP-bővülés szintén 4,1 százalékos volt.
Harmadik alkalommal tette közzé GDP-gyorsbecslését az Ecostat. A gazdaságelemző intézet szerint tavaly október-decemberben 4,1 százalékkal bővült a gazdaság éves összevetésben, és 0,9 százalékkal az előző negyedévhez képest. A gyorsbecslés megbízhatóságának hibahatára +/- 0,2 százalék, így a GDP-bővülés a 3,9-4,3 százalékos sávban lehetett.

Az Ecostat szerint a gazdaság éves szinten 4,1 százalékkal nőtt. Az intézet felhívja a figyelmet arra, hogy ha helytálló ez a prognózis, akkor a bővülés 0,5 százalékponttal elmaradt az előző évitől, de meghaladja a 2003. évi 3,4 százalékot. Az utolsó negyedéves növekedés nemcsak az előző három hónap, hanem a második negyedév mutatóinál is rosszabb. Az európai összevetésben továbbra is élénknek ítélhető hazai növekedés fő hajtóerejét az ipar, az építőipar és az exportvezérelt szolgáltatások jelentették - olvasható az Ecostat jelentésében. A mezőgazdaság teljesítménye ugyanakkor jelentős csökkenést mutat.

Az Ecostattal egyidejűleg az Eurostat is közzétette a teljes Európai Unió és az eurózóna növekedési adatait. Az unióban 1,8, míg az euróövezetben 1,7 százalék volt a gazdaság bővülése. Az Ecostat azt emeli még ki, hogy tavaly az Európai Unió gazdasági növekedésének dinamikája 0,8 százalékponttal csökkent.